Annons
Nyheter

Hellre tomma hyllor är matfusk

Ingen gillar snusk eller fusk i mataffären. Ändå är det precis vad som skett i ett antal butiker som Aftonbladet granskat.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2012

”En och samma ost kan få nya datum flera gånger”, säger en anställd vid Ica Kvantum i Kungens kurva i Stockholm till tidningen. Enligt den anställde ska fusket med ostarna ha varit systematiskt. Granskningen som Aftonbladet har genomfört pekar på att det fuskas på många fler ställen i landet. Det är allvarligt och måste så klart rättas till.

Trots att det finns det risker med gammal mat håller sig mycket av maten som vi handlar längre än det bäst-före-datum som den är markerad med. Ändå är det själva fusket, att en mathandlare ljuger om packdatum, som är det allvarliga. I strikt mening är förpackningsdag en frivillig märkning men om den finns måste den vara korrekt.

Annons

Konkurrensen är knivskarp inom livsmedelsbranschen och det krävs vanligen stora volymer för att få en mataffär att gå ihop ekonomiskt. Den ständiga prispressen neråt kan självklart leda till att frestelsen att ge maten ett ”längre liv”. Den andra sidan av myntet är den växande kritiken mot att affärer slänger mycket mat vars datum har gått ut.

Det bästa är att hushålla med resurserna. I förlängningen kan det innebära att vi får acceptera att mathyllorna i affären ibland kan gapa tomma eftersom vissa varor säljer slut innan en ny leverans är på plats.

Men hellre det än att maten får nytt packdatum eller att den slängs.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons