Annons
Nyheter

Hamnpjäs i en akt

Scenen: Rotundan i Parken. Aktörer: 18 folkvalda politiker i kommunfullmäktige. Publik: Åhörare, press och radiolyssnare. På dagordningen: Frågan om hamnens utbyggnad.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2010

Introduktion: Det var ett historiskt beslut som togs när fullmäktiges ordförande Inger Hansson (M) strax efter klockan tio på måndagskvällen slog klubban i bordet. Kommunfullmäktige hade beslutat att godkänna Trelleborgs hamns planer på att bygga ut hamnen och bestämt att kommunen går i borgen för ett lån på 335 miljoner kronor.

Ärendet tog nästan tre timmar att avgöra, detta efter en debatt på nära två och en halv timme med 35 anföranden och av 18 olika politiker. Beslutet är ett av de större som fullmäktige har tagit på lång tid och mötet lockade många åhörare.

Annons

Här kommer ett axplock av citat från hamndramat.

Ulf Bingsgård (M): Detta är den rätta utvecklingen, det är ett helt rätt beslut att fatta.

Jan Isaksson (M): Det kommer att bli en bättre miljö för Trelleborg.

Lars-Olof Flink (Söderslättspartiet): Här finns för många okända komponenter. Därför vädjar jag till er att inte kasta pengarna i sjön.

Per Klarberg (SD): Hamnen är ingen kommunal angelägenhet utan en riksangelägenhet.

Jan Larsson (SD): Varför ska vi spela bror duktig och slåss med Göteborg och Stockholm?

Catherine Persson (S): Att inte göra något finns inte för då får man lägga ner hamnen.

Anders Svensson (MP): Det är inte en långsiktigt hållbar satsning. Trelleborg kommer att vara beroende av ökad trafik.

Inger Hansson (M): Du måste hålla dig till ämnet. Jag bestämmer så nu lyder du.

Lars-Olof Flink: Jag lyder.

Annons

Catherine Persson: Vi måste vända på det. Motståndarna till hamnen blir svaret skyldigt.

Lars-Olof Flink: Vi hoppas verkligen att hamnen ska vara kvar. Men man måste förstå att det finns ett samband mellan investeringar och vinster.

Bert Ekstrand (FP): De som är emot säger att man ska besluta om 1,1 miljarder. Så är det inte.

Claes Henriksson (TS): Det är bra med debatt. Detta är ett tecken på bra demokrati.

Patrik Holmberg (C): Hydran finns bara om vi tillåter det.

Mats Svensson (KD): Vad kostar det att inte göra investeringen? Det kommer säkerligen kosta mer. Om hamnen lägger ner får vi skulder.

Görgen Holmdahl (SPI): Vi jobbar hårt med miljön och det kommer att bli stora förändringar. Miljöfrågorna ser jag inte som något större problem.

När talarlistan var tom var det dags för fullmäktige att avgöra ärendet. Efter diverse parlamentariska turer med votering om återremiss och om motförslag slogs klubban i bordet. Resultatet blev en bred majoritet för en hamnutbyggnad.

Debatten om hamnen visade att alla får komma till tals och uttrycka sina åsikter. Det är kanske något som kännetecknar det svenska samhället, inför svåra och komplicerade beslut vill vi gärna att alla inblandade parter ska få vara med och bidra med sina kunskaper och åsikter.

Till sist: Beslutet om hamnutbyggnaden är viktigt för Trelleborgs framtid eftersom staden och hamnen nu kan utvecklas tillsammans.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons