Halvfulla flaskor medan vi väntar
När man inte får sälja alkohol på gården får man komma med egna lösningar för att komma runt problemet.
Värre är det för de allt fler vinodlare som dyker upp i Sverige och då framför allt i Skåne. De kan inte sälja halvfulla vinflaskor och be kunderna fylla upp. Hur skulle det vinet smaka? Inte bra.
I Sverige är det inte tillåtet att sälja vin på gården där det odlas, man får inte ens smaka på det. På Hällåkra vingård i Norra Grönby har man löst problemet på ett annat sätt. Där har man utskänkningstillstånd och kan servera sitt eget vin till konferensdeltagare.
Men för vinodlarna Håkan och Lotta Hansson på Hällåkra är det så klart gårdsförsäljning av sitt eget vin som lockar i framtiden. Håkan Hanssons egen gissning är att detta kan bli tillåtet till sommaren 2011 efter att de byråkratiska kvarnarna malt färdigt och man hittat en lösning som fungerar, både med EU och gentemot hemmaopinionen.
För frågan om gårdsförsäljning är inte enbart en EU-fråga, det gäller också att förankra på en tvärpolitisk nivå och inom den breda folkopinionen. Framför allt blir det viktigt att övertyga nykterhetsrörelsen om att en liberalisering av reglerna inte innebär att svenskarna super ner sig.
Det finns för tillfället en stor kraft i det närproducerade, det är något som efterfrågas av konsumenterna. Man vill kunna köpa frukt och grönsaker där det odlas och kött där det föds upp. I det sammanhanget har Sverige goda förutsättningar. För att ytterligare stärka den trenden beslutade regeringen i somras att satsa totalt 160 miljoner kronor under fyra år från och med 2010 för att utveckla Sverige som det nya matlandet i Europa.
Det finns också en pedagogisk sida med det närproducerade. De yngre generationerna som är uppvuxna med långöppna supermarket där allt finns året runt har själva inte alltid en koppling till ursprunget. Man vet så klart att grönsaker växer och att djur måste utfordras. Men man har inte alltid koll på när sparrisen är mogen och hallonen är klar att plockas.
Skulle det bli tillåtet med gårdsförsäljning av vin och öl kunde det vara den extra anledningen till att fler börjar upptäcka glädjen av att själv proviantera i sin hembygd och man kan knyta nya band mellan konsumenter och producenter. Låt oss göra det.
Skåne har i det sammanhanget extra goda förutsättningar, för att inte säga de möjligheter som finns på Söderslätt.
Släpp vinet fritt på vingårdarna och låt landsbygden utvecklas. Det vinner alla på.