Annons
Nyheter

Håkan Juholts tomma ord

Håkan Juholt vill vara kvar som riksdagsledamot även under nästa mandatperiod. Det säger han i en intervju med tidningen Östran.
Nyheter • Publicerad 5 december 2012
Grodmannen.
Grodmannen.Foto: Olle Magnusson

”Pension är inget alternativ. Jag är full av kraft, energi och har en stark ideologisk övertygelse”, säger Juholt.

Han fortsätter: ”I mig kommer väljarna i Kalmar län att fortsätta ha en riksdagsledamot som tar plats, driver deras frågor och även är obekväm mot etablissemanget i Stockholm.”

Annons

Frågan är vad han ska göra i riksdagen, sedan han återgick till sin riksdagsplats i vintras har han inte åstadkommit så mycket.

Håkan Juholts fall blev hårt efter en rekordkort tid som partiledare för Socialdemokraterna. Skandalen med hyresbidrag för Stockholms­lägenheten blev början till hans fall. Men framför allt, Juholt var för yvig för sitt parti. Nu vill han alltså inte släppa sin riksdagsplats.

Juholt kan säga vad han vill men budskapet går sällan hem. Frågan är nämligen vad han ska göra i riksdagen. Efter partiledarfallet har han inte varit aktiv i riksdagsarbetet. Han sitter inte i något utskott och har inte deltagit i några debatter.

Men fet lön, det har han. Förutom sitt riksdagsarvode på 58 300 kronor i månaden får han lönen påfylld av Socialdemokraterna upp till sin tidigare partiledarlön på 144 000 kronor. Det är förvisso en intern partifråga hur man vill avlöna sina före detta ledare. Det är svårt att tänka bort politikern som hellre är ute efter en schysst lägenhet i Stockholm än företrädare sina väljare i Oskarshamn.

Då som nu innehåller Juholts ord mer luft än substans.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons