Annons
Nyheter

Guillou ser inte nyanserna

Jan Guillou kritiserar i Aftonbladet (20/5) mediernas användning av ordet ”serieskytt” för att beteckna Peter Mangs som står åtalad för tre mord och tretton mordförsök.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2012
Skjuter snett.
Skjuter snett.Foto: 

Guillou menar att ordvalet är en förolämpning mot offren eftersom det bagatelliserar brotten.

Jan Guillou tror att det beror på tanklöshet hos medierna men vill ändå lägga in en etnisk aspekt och skriver: ”fråga er om en svart man som seriemördat vita någonsin skulle kallas serieskytt i stället för terrorist eller seriemördare.”

Annons

Det är en hypotetisk fråga som inte går att besvara. Jan Guillou vill bevisa att det är skillnad på hur brottslingar benämns beroende på om de är vita eller svarta. Frågan är inte relevant. Varje brott ska bedömas utifrån sitt sammanhang.

Att Peter Mangs fått benämningen serieskytt hänger ihop med den stora osäkerhet som fanns kring de många skottdåd i Malmö under framför allt 2010. Det beror inte på några förmildrade omständigheter för vem han är.

Först den 20 oktober 2010 går polisen ut med sin teori att en eller flera serieskyttar härjar på Malmös gator men man anger inte vilka skottdåd det handlar om. Dagen därpå dyker ordet ”serieskytt” för första gången upp i medierna, i Sydsvenskan och Trelleborgs Allehanda.

Det är möjligt att Guillou har rätt i att seriemördare är mer adekvat ord i sammanhanget, men när han hävdar att Peter Mangs får en förmildrad benämning för att han är vit är Guillou fel ute.

Vill man som Jan Guillou bevisa dold rasism i medierna genom hur en misstänkt person benämns i medierna kan man dra vilka slutsatser som helst. Men det är kanske inte konstigt att Guillou genom sina ögon ser världen svartvit. Han har inte gjort sig känd för att se nyanserna i vår omvärld.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons