Annons
Nyheter

Grävskoporna kommer

Trellegräv är ett företag som satt Trelleborg på kartan långt utanför kommunen. Med sina grävskopor har företaget specialiserat sig på bland annat rivning av byggnader.
Nyheter • Publicerad 24 april 2010
Här grävs det för framtiden.
Här grävs det för framtiden.Foto: 

Det kan tyckas vara en destruktiv verksamhet men för att bygga nytt måste man ibland riva gammalt.

Grävskopan kan även ses som en symbol för det nya. Det behövs alltid en grävmaskin för att bygga och grävandet är det första tecknet på att ett nybygge tar sin början. Med grävmaskiner tas de första stegen in i den växande framtiden.

Annons

Det märks tydligt i Malmö. Där har till exempel grävskoporna nyligen börjat arbeta vid Mobilia och Triangeln. Staden växer så det knakar och de två stora köpcentren måste expandera. Det starka befolkningstillväxt som Malmö har lär få ytterligare en extra skjuts av Citytunneln som invigs i decem­ber i år.

Även Trelleborgs kommun upplever en stark expansion, aldrig tidigare har det bott så många människor i kommunen som nu. Var finns då grävskoporna i Trelleborg? Flest maskiner finns det troligen vid utbyggnaden av E 6:an som nu tuffar på i oförminskad styrka. Det är stora mängder jord som ska schaktas innan den nya motor­vägen kan anläggas. Men det byggs också på andra håll i kommunen. På Västervång, Svartesjö och Serresjö grävs det för nya hus.

Men vägen fram till att grävmaskinerna kan börja jobba är ofta snårig och slingrande. Det handlar om detaljplaner som måste antas och finansiering som ska lösas. Minns den långa vägen till beslutet om utbyggnaden av E 6:an. Där fördröjdes bygget ytterligare av en utdragen upphandlingsprocess.

Därför är varje ny grävskopa ett konkret tecken på man verkligen går från tanke till handling, från skiss till verklighet – och ritar om kartan.

Hur ser det ut med det framtida grävandet i Trelleborg? För knappt en månad sedan beslutade regeringen att Trelleborgsbanan ska byggas med pågatåg. Det var ett bra beslut av regeringen men än kvarstår frågan när utbyggnaden kan påbörjas. Inom kort avgör Miljödomstolen Trelleborgs hamns ansökan om en utbyggd hamn. Blir det verklighet flyttas hamnen och frigör då den västra delen till en ny stadsdel, Sjöstaden.

Det finns andra byggplaner. I veckan skrev Trelleborgs Allehanda om skolnämndens planer för framtiden. Totalt behöver nämnden 310 miljoner kronor de närmaste fyra åren på nya och gamla skolor. Bland annat planeras det för en helt ny grundskola till väster. Bakgrunden är den stora inflyttningsvåg som varit, och väntas fortsätta.

Mer miljoner behöver även tekniska nämnden för nästa år, vilket vi skrev om i gårdagens tidning. Förutom motor­vägsbygget och pågatågsanslutning ska Västra ringvägen förlängas norrut Hedvägen anslutas till Maglarpsrondellen.

Men det är inte alltid så lätt att komma igång med ett nybygge. I höstas var det kommunala bostadsbolaget Trelleborgshem redo att sätta spaden i marken för byggandet av fyra höghus på Sockerbrukstomten i Trelleborg med ett hundratal lägenheter. Efter kritiska synpunkter från grannar och en detaljplan som inte tillåter åttavåningshus sköts bygget upp. Det var synd eftersom trycket på nya bostäder är stort i Trelleborg. För tillfället har byggplanerna lagts på is i avvaktan på att en ny detaljplan ska tas fram. Detta visar att det kan ta lång tid innan grävskoporna är på plats.

Gräv där du står, heter det. Det är ett motto som arkeologer och journalister kan ta till sig för att hitta nya sanningar. För Trelleborgs del skulle man kunna säga: Gräv där du vill bo.

I den nya översiktsplanen som kommunfullmäktige ska fatta beslut om i juni finns berättelsen om Trelleborgs utveckling från hamnstad och industristad till en boendekommun. Här finns goda bra boendemiljöer och goda kommunikationer inom regionen.

För att det målet måste politikerna visa vägen och invånarna bejaka utvecklingen. Framtiden är här först när grävskoporna kommer.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons