Annons
Nyheter

Glöm inte bort barnen

Nyligen antog politikerna i Trelleborg en ny vision. Till 2025 är målet att det ska bo 50 000 invånare i kommun­en. Det är en bra målsättning, även om det måste göras mycket för att nå det.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2012
Här finns framtiden.Arkiv: Fredrik Sandberg 2011
Här finns framtiden.Arkiv: Fredrik Sandberg 2011Foto: 

Trelleborg har många goda förutsättningar för en fortsatt expansion. Kommunen är en del av Öresundsregionen som spås en ljus framtid. Med bättre kommunikationer på väg och räls ökar rörligheten och fler kan bo och arbeta på olika orter. Och här finns bra boendemiljöer med närhet till hav och landsbygd.

De senaste två decennierna har Trelleborg genomgått stora förändringar. Antalet invånare har ökat stadigt, från ungefär 36 000 personer till dagens 42 600. Trelleborg är inte längre den utpräglade industristad den en gång varit. Industrierna är fortfarande en viktig del av näringslivet men Trelleborg har allt mer blivit en boendekommun och det är en utveckling som fortsätter.

Annons

Med nybyggda bostadsområden blir barnfamiljerna allt fler i kommun­en. Det är oerhört positivt, här finns framtiden. Men det ställer stora krav på planering av den framtida barnomsorgen och skolan. Där har Trelleborg mycket att arbeta med. Kommunen är väl känd, för att inte säga ökänd, för sin användning av baracker, eller paviljonger som de så fint heter på tjänstemannaprosa.

Paviljonger är en tillfällig lösning när man inte kan lösa det stora behovet av till exempel förskoleplatser. Märk väl, paviljonger ska vara temporära. Det tycks inte alltid ha varit fallet i Trelleborg. Följden är stora kostnader för dåliga och kortsiktiga lösningar. Det pågår nu ett arbete inom kommunen för att komma till rätta med bristen på lokaler.

Men det finns andra problem inom skolans värld. Trelleborgs Allehanda har de senaste veckorna rapporterat om förestående nedskärningar inom förskolan. Mycket hänger fortfarande i luften eftersom man håller på att se över budgeten för kommunens förskolor. Det är inte bra eftersom osäkerheten leder till ökad oro hos personalen.

Samtidigt har TA på insändar- och debattplats de senaste två månaderna publicerat flera inlägg från personal om att problemen är stora inom förskolan. Ett genomgående tema är att personalens tid för barnen blir allt mindre i takt med att kraven ökar. I slutet av november förra året skrev Catarina Persson om en pressad situation för personalen inom förskolan i Trelleborg. Mer och mer tid går till att hjälpa varandra över avdelningarna, personalen måste gå på nya kurser och helst får man inte ta in några vikarier.

I måndags tecknade förskolläraren Ingrid Wennerstrand en liknande bild. ”Konsekvensen är att det blir färre vuxna på fler barn och barnens säkerhet sätts på hårda prov”, skrev hon apropå nedskärningarna.

En redan tuff situation för kommunens förskolepersonal riskerar att bli än tuffare om resurserna blir mindre.

Det är givetvis viktigt med en vision, det är att ta sikte på framtiden och hur kommunen ska utvecklas. Men då måste politikerna och tjänstemännen planera väl inför den utbyggnad som måste ske.

Ska kommunen få cirka 7 500 nya invånare på tretton år gäller det att i all projektering verkligen ta höjd för detta. När det till exempel byggs nya bostadsområden handlar det inte bara om att dimensionera för alla som ska bo där utan man måste ta ett större grepp. Hur mycket mer ökar trafiken om det blir ännu fler invånare? Var ska man kunna gå eller cykla? Med fler cyklar måste man planera för fler cykelparkeringar. Nya vatten- och avloppsledningar kanske ska dras annorlunda för att underlätta framtida utbyggnad. Sedan måste det finnas god framförhållning inom barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen. Det finns en rad olika parametrar att ta hänsyn till när en kommun växer.

Ska man verkligen sikta mot att Trelleborg ska ha 50 000 invånare till år 2025 gäller det att redan i dag planera för de framtida behoven. Varför inte börja från grunden? Med en bra förskola för barnen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons