Annons
Nyheter

Genväg förbi demokratin

Frågan om skolmatsavgifter för Trelleborgs gymnasieelever ser ut att bli en riktig huvudvärk för den styrande alliansen.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2009

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade den 10 juni att införa en avgift på 1 000 kronor på skolmaten för att få budgeten att gå ihop. Beslutet fattades med ordförande Lars Hemzelius (FP) utslagsröst. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot.

Men var ska beslutet om lunchavgift tas? Av nämnden eller kommunfullmäktige? S och SD har var för sig överklagat beslutet till länsrätten som nu har att avgöra frågan.

Annons

Skulle ärendet hamna i fullmäktige har S och SD majoritet tillsammans.

Att införa avgift på skolmat är inget unikt för Trelleborg, grannkommunerna Vellinge och Svedala har det i dag. Det märkliga är istället på vilket sätt man försöker att införa det på i Trelleborg. Att inte vilja ta upp frågan till kommunfullmäktige och envist hävda att den inte hör hemma där är inte konstruktivt. Det är att ta en genväg förbi demokratin.

Att den styrande Trelleborgsalliansen inte har någon majoritet i fullmäktige har varit känt sedan förra valet och är ingen nyhet. Ändå kommer konsekvenserna av detta ständigt upp till ytan. Troligen är detta också något vi kommer att få se mer av det kommande året då det är valår och partierna sinsemellan måste profilera sig.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons