Annons
Nyheter

Ge bra lärare högre lön

Lärare i Trelleborg som lyckas bäst i kunskapsförmedlingen ska få högre lön. Det beslutade gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Trelleborg på onsdagen och ska nu utreda hur det praktiskt ska genomföras.
Nyheter • Publicerad 10 september 2009

Det är ett intressant beslut eftersom det sätter eleven i centrum. Lärare kan göra skillnad och det ska premieras. Att då utgå från elevernas förbättrade kunskaper som en lönegrundande del är bra.

Förslaget om höjda löner väcktes i början av året av gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Lars Hemzelius (FP). Då var idén att utgå från hur eleverna förbättrade sig på de nationella proven.

Annons

Det väckte kritik från fackligt håll. Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet sa då att det är för snävt att utgå enbart från elevernas resultat på de nationella proven.

I det nu fattade beslutet ingår de nationella proven som en del i bedömningen av lärarnas prestation.

Lärarnas betydelse i klassrummen har under de gångna åren kommit i fokus mycket tack vare tv-serien ”Klass 9A” som sändes i SVT våren 2008. Där fick en klass på Johannesskolan i Malmö nya lärare under en termin, lärare som var handplockade som ”superpedagoger”. Målsättningen var att lyfta elevernas betyg från en av landets sämsta till en av de bästa i landet. Man kan ha invändningar mot upplägget, tv-serien var just en tv-serie med allt vad det innebär av dramaturgi och förenklingar.

Likväl kom skolan upp på agendan och skapade en debatt om lärarnas roll. Efter tv-serien kom Malmös starke man, Ilmar Reepalu (S), med förslaget att låta eleverna ge omdömen om sina lärare. Det vållade stor debatt och mötte kritik från lärarkåren. Men vari ligger problemet? På andra arbetsplatser förekommer utvärderingar av de anställda. Till och med lärarna får bedöma sina chefer. Att då ge eleverna möjlighet att ge omdömen om sina lärare är en naturligt steg i den riktningen.

Ilmar Reepalu har dock varit noga med att påpeka att omdömena inte ska vara lönegrundande. Att ge eleverna det förtroendet är tydligen en för het potatis.

Förra hösten kom Centerns partisekreterare, Anders Flanking, med ett förslag att duktiga lärare ska premieras. Enligt förslaget skulle elever tillsammans med rektor utvärdera lärarnas insatser.

”Man måste betydligt bättre än i dag premiera duktiga lärare”, sa han då till Dagens Nyheter.

Lön efter prestation ska vara grundprincipen. Grunden för skolan är att eleverna ska lära sig, tillgodogöra sig kunskaper de har nytta av i sina kommande liv. Att då utgå från lärarnas prestation, vad eleverna lär sig är till gagn för skolan och eleverna. Det gynnar också lärarkåren på sikt, en lärarkår som sedan kommunaliseringen av skolorna fått se sin status dala. Ett tecken på detta var att lärarutbildningen under 1990-talet fick smeknamnet ”loserlinjen”.

För att locka bättre lärare till skolan måste lönerna förbättras. En väg kan vara att ge högre löner till bra lärare. Hur det praktiskt ska genomföras kan diskuteras. Men att direkt avfärda förslag i den riktningen är inte konstruktivt.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons