Annons
Nyheter

Gamla avtal i garderoben

Vid Trelleborgs Allehandas genomgång av kommunernas förmånsbilar i sydvästra Skåne hamnar Trelleborg på icke hedrande förstaplacering med fjorton förmånsbilar, fyra fler än storstaden Malmö.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2009

Till tre av dem som har förmånsbilar betalar kommunen dessutom fri bensin, nämligen till kommunalrådet Ulf Bingsgård (M), kommundirektören Rutger Persson samt mät- och kartchefen Anders Lusth.

”Det är gamla avtal vi har. Mitt avtal är skrivet cirka tio till femton år tillbaka”, säger Rutger Persson i en kommentar till att han har fri bensin.

Annons

Ulf Bingsgård har inget bra svar på varför det finns så många förmånsbilar utan säger att det är något som legat kvar sedan tidigare.

Förvisso måste kommunen locka med högre lön om en chef inte får en förmånsbil. Men det är bättre då att belöna med högre lön än med förmånsbil. Det tjänar på sikt både kommunen och miljön på.

Inom kommunen arbetar tjänstemännen med en ny förmånsbilspolicy där fri bensin troligen kommer att tas bort. Det är positivt. Något måste också göras med de många förmånsbilarna.

I våras uppdagades att Socialdemokraterna i Trelleborg inte betalade för sin partilokal på Garvaregården. Det var ABF som låtit partiet få en lokal något som inte var förenligt med deras avtal med kommunen. Fastighetsnämnden har nu tagit upp ärendet och vill att ABF ska betala marknadsmässig hyra.

Det är själva principen som är det viktiga, att inget parti ska gynnas framför något annat. I detta fall det största partiet inom kommunen.

Med Socialdemokraternas gratishyra i färskt minne och nu förmånsbilarna är det svårt att värja sig för att det inte finns fler gamla avtal som gynnar enskilda intressen och missgynnar kommunen.

Det är dags att verkligen gå till botten med gamla uppgörelser och avtal inom Trelleborgs kommun. Annars kommer misstanken hela tiden finnas där att kommunens tjänstemän och politiker skor sig på skattebetalarnas bekostnad.

Det är inget som Trelleborg eller trelleborgarna gynnas av.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons