Nyheter

Fredens väg bombas bort

Gazaremsan är fyra mil lång och ligger utmed havet mellan Israel och Egypten.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2014

Det är ett väldigt tätt befolkat område, på en yta som motsvarar en trettiondel av Skåne bor det 1,8 miljoner människor.

Under de senaste dagarna har Israel genomfört massiva bombningar av Gaza, på 36 timmar släpptes över 400 ton sprängämnen. Mer än 70 människor har dött och 500 personer har skadats. Men offren är fler än så, den skräck som befolkningen i Gaza upplever kan inte beskrivas i ord.

De israeliska företrädarna menar att angreppen görs för att kraftigt begränsa palestinska Hamas möjligheter att angripa israeliska mål. Från Gaza har det den senaste tiden avfyrats hundratals raketer dagligen mot södra Israel. Händelseutvecklingen gör att konflikten mellan Israel och Gaza fördjupas ytterligare.

Upprinnelsen till bombkriget är de tre israeliska tonåringar som kidnappades för en månad sedan och därefter hittades döda. Som en vedergällning dödades för ett par veckor sedan en 16-årig palestinsk pojke. Känslorna svallar på båda sidor. Det är förståeligt. När offren är ungdomar är det den egna framtiden som attackeras.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömde dådet på den palestinske pojken och ringde personligen hans pappa. För detta blev Netanyahu hårt kritiserad av den israeliska utrikesministern som avgick i protest. Det speglar den kompromisslösa inställning som finns i konflikten.

Hämnd föder hämnd, det blir en ond cirkel som är svår att bryta. Minsta hopp om att hitta en fredlig lösning blir allt mer avlägsen ju mer bomber som faller över Gaza och Israel.

Enda lösningen är att lägga ner vapen och inleda politiska förhandlingar.

Carolin Dahlman
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.