Nyheter

Framtiden i hamnen

Skåne har fantastiska förutsättningar för attraktivt boende nära havet.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2010
En plats för framtida bostäder?
En plats för framtida bostäder?Foto: 

Men historiskt har de kustnära områdena inte lockat människor för boende. För länge sedan var det farligt att bo nära vattnet, risken för inkräktare över havet var stor. Väder och vind har också gjort sitt för att kusten inte varit en bra boplats. När de skånska städerna växte till sig blev istället hamnar och industriområden de dominerande verksamheterna utmed vattnet.

Nu är det andra tider. Följer man Skånes västra kust över det senaste decenniet och framåt är trenden tydlig, det växer så det knakar längs med vattenbrynet.

I Limhamn tas nu de första spadtagen i det som ska bli Limhamns sjöstad i ett gammalt industriområde innanför Ön. I Lomma har utbyggnaden av hamnen tagit fart igen efter lågkonjunkturen; 2025 beräknas 3 000 personer att bo i Lomma hamn vilket ska jämföras de 180 som bodde där 2006. En liknande förvandling har skett i Landskrona där ett före detta industriområde i hamnen blivit bostäder och i Helsingborg har Norra hamnen blivit ett attraktivt bostadsområde med en populär hamnpromenad och småbåtshamn.

Störst förvandling har troligen skett i Malmö där Västra hamnen och Dockan helt förändrat bilden av staden.

En utveckling av Trelleborgs hamn och västra industriområdet måste ses i det sammanhanget. Här finns det en stor potential för en helt ny stadsdel.

På något sätt var detta utgångspunkten för det tredje tinget som hölls på Trelleborgen i torsdags. Det var den tredje upplagan av tinget som kommunen bjöd in till och på plats fanns ett fyrtiotal företrädare från politikens värld, näringslivet och föreningar.

Konrad Ek, stadsarkitekt i Helsingborg, var inbjuden att berätta om Helsingborgs utveckling och framtidsplaner. Även om Trelleborg och Helsingborg är två skilda städer så finns det mycket som talar för att Trelleborg kan lära av Sundets pärla.

Den bild som Konrad Ek tecknade av Helsingborg visar vilken stor utveckling som staden genomgått och som troligen också väntar

Den stora förvandlingen av staden inleddes när resecentrat Knutpunkten stod färdigt 1990. I och med att tågtrafiken då lades i en tunnel under staden och att tåg- och färjeresenärer kunde samlas under ett tak frigjordes ytor för bostäder i Norra hamnen, det som sedan blev bostadsmässan H99. I dag finns där tretton bostadshus, Dunkers kulturhus och en uppskattad hamnpromenad.

Konrad Ek presenterade också planerna på hur södra delen av Helsingborg ska utvecklas, det så kallade H-plusprojektet, där en helt ny stadsdel närmast havet ska växa fram under de kommande tjugo åren. Visionen finns där, menade Konrad Ek, men hur det exakt ska se ut är det ingen som vet idag.

Jämför man med Trelleborg finns det som sagt mycket att lära av Helsingborg. På samma sätt som Knutpunkten var betydelsefull för Helsingborg blir det nya resecentrum som planeras i Trelleborg en viktig anhalt i stadens utveckling. När pågatågen börjar trafikera Skånes sydvästra hörn skapas helt nya trafikmönster i hela kommunen. I det nya resecentrat vid järnvägsstationen samlas då tåg- och busstrafik på ett ställe och på sikt kommer hamnen också ha biljettkassor där.

Utbyggnaden av Trelleborgs hamn, som troligen kommer igång senare i höst, är också ett viktigt steg i att komma åt de stora ytor som finns i västra hamnområdet för bostäder. Det är en lång väg innan Trelleborgs sjöstad kan bli verklighet men erfarenheter från Helsingborg visar att det går att åstadkomma oerhört mycket med visioner om framtiden även om det inte går att planera exakt hur framtiden ska se ut.

Den kraftfulla trenden att omvandla hamnområden till bostäder gör att Trelleborgs kommun har goda förutsättningar utvecklas. Det borgar också för att Trelleborgs hamn står sig stark i den framtida utbyggnaden. Det är något att ta fasta på.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.