Annons
Nyheter

Framtiden finns i nya företag

"Varför får havssköldpaddor typ tusentals ungar? Jo, för att de flesta dör på vägen ner till havet”. Med den liknelsen illustrerar en advokat varför en riskkapitalist satsar på flera likadana företagsidéer.
Nyheter • Publicerad 30 april 2014

Detta utspelas i den amerikanska komediserien Silicon Valley där tittaren får följa ett gäng datornördar som utvecklar nya appar och datorprogram. Serien är en underhållande satir över en bransch som fortfarande upplever en guldålder i jakten på nya storslagna succéer inom it-industrin.

En annan bransch som är beroende av att utveckla nya produkter är läkemedelsindustrin. Att ta fram en ny medicin är en lång och mycket kostsam process. Under det senaste decenniet har läkemedelsutveckling blivit allt mer komplicerat, vilket lett till att de stora företagen i jakten på en ny storsäljare satsar oerhörda summor.

Annons

I måndags blev det känt att den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer lägger ett nytt bud på det svensk-brittiska bolaget Astra Zeneca. Budet fick aktien att rusa till nya höjder, men svaret från Astras ledning var mycket svalt.

Skulle Pfizer ändå lyckas köpa Astra Zeneca väntar säkerligen nya besked för de knappt 6 000 anställda i Sverige. Detta bara tre år efter att Astra helt lämnade Lund och staden förlorade 800 arbetstillfällen. Syftet med ett samgående mellan de två läkemedelsbolagen uppges vara samordningsvinster, men det kan lika mycket handla om att Pfizer har stora utländska tillgångar som företaget inte vill beskatta i USA.

Värre är att Sverige håller på att tappa i den globala konkurrensen. Men istället för att regeringen ska agera protektionistiskt och försvara de stora svenska bolagens ställning bör politikerna satsa i andra ändan, på små nystartade företag som kan växa.

För det krävs det en bättre skola, en utbildning i världsklass och entreprenörer som vågar satsar när det verkligen gäller. Då kan Sverige få fler sköldpaddsungar som kan nå havet och överleva.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons