Föreningar förenar
Det är naturlig rastplats för turister att övernatta på när man kommer i land med färjan. I dag är det gratis att parkera där, men det kan bli ändring på det.
Nu vill Trelleborg Basket att parkeringen blir en campingplats som föreningen kan driva.
”Det är svårare i dag att hitta sponsorer, så vi måste söka andra sätt att få in pengar på”, säger föreningens ordförande Thomas Nilsson till TA (20/2), som tror att man kan ta 60 kronor per natt i avgift.
Det är ett bra initiativ från basketklubben, genom en camping på parkeringen kan standarden höjas på övernattningen och man får bättre kontakt med turisterna. Kanske en och annan också får ett tips om sevärdheter i Trelleborg och på Söderslätt. Den relationen kan vara guld värd.
Även relationen mellan en kommun och dess föreningar har ett stort värde, inte minst i Trelleborg där det finns närmare 200 föreningar. Uppskattningsvis är varannan trelleborgare medlem i en eller flera föreningar.
Till exempel är många aktiva i någon av de två största simklubbarna, Trelleborgs simsällskap och Trelleborg kappsim. Under ett och ett halvt år har de båda föreningarna fört samtal med kommunen om att eventuellt ta över driften av badhuset. Nu blir det inte så eftersom fritidsnämnden på sitt möte i tisdags beslutade att badhuset ska fortsätta i kommunal regi. Anledningen uppges vara att man vid en entreprenad hade varit tvungna att följa lagen och offentlig upphandling och att det då inte varit säkert att de två simföreningarna hade vunnit. Sommarsimskolan och caféverksamheten läggs däremot ut på entreprenad.
Men beslutet i fritidsnämnden har föregåtts av en hätsk debatt där simklubbarna målats upp som ett hot mot verksamheten på badhuset, bland annat har fackliga representanter från Kommunal varit fientligt inställda till klubbarna.
Nu fick kritikerna som man ville. Om fritidsnämndens beslut är rätt eller fel är svårt att säga. Däremot har relationen mellan kommunen och föreningslivet fått sig en törn. Varför är det inte fler som ser fördelarna med att föreningarna vill vara med och engagera sig i kommunen?
Degraderingen till division ett var ett tungt slag för Trelleborgs FF. Trots det finns det en spirande framtidstro. TFF har fått en sista chans som klubbens marknadsansvarige, Barbro Bengtsson beskriver det i TA (22/2). Till 2013 räknar hon med att nå sju miljoner kronor i sponsorintäkter, lika mycket som förra året då laget spelade i superettan. Bakom de pengarna finns det ungefär 130 företag.
”Jag kan säga att vi har detta året på oss, annars kommer verksamheten se helt annorlunda ut kommande säsong”, säger Barbro Bengtsson.
Ändå, trots att Trelleborgs FF inte spelar på elitnivå under 2013 lyckas klubben samla kommunens näringsliv att satsa på laget. Det visar vilken stor betydelse föreningen har.
Allt är inte idrottsföreningar. Trelleborg har många andra föreningar, om det så är kulturföreningar, musikkårer eller byalag. Föreningslivet i kommunen är så stort det faktiskt utgör en egen samhällskraft. Troligen är det också därför som Trelleborg kan bli den första kommun i Skåne som skriver under ett avtal om samverkan med ideella föreningar och organisationer (TA 21/2).
En arbetsgrupp för Trelleborgs föreningsliv har tagit fram ett underlag till en så kallad lokal överenskommelse som ska kunna tecknas mellan kommunen och olika föreningar. Tanken är att man på det sättet skapa en bättre dialog mellan kommunen och det civila samhället.
”Det handlar om en väldigt stor samhällsinsats som dessa föreningar gör”, säger Sonny Spurr, ordförande i Föreningsrådet till TA.
Senare i vår ska kommunen ta beslut om lokala överenskommelser. Det är välkommet.
Låt då bottennappet med badhuset bli undantaget som bekräftar regeln att Trelleborgs kommun behandlar sina föreningar väl.