Nyheter

Fördelen av att tänka efter före

Just nu pågår det intensiva förhandlingar mellan allianspartierna och Miljöpartiet om hur Trelleborg ska styras de närmaste fyra åren.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2010

I helgen kom nyheten att kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) vill erbjuda Sverigedemokraterna en post som oppositionsråd.

Den föregående mandatperioden har Socialdemokraterna haft ett oppositionsråd, en post som Catherine Persson haft. Från Sverige­demokraternas sida har man varit kritiskt till detta eftersom partiet också är i opposition.

Nu verkar det som att Ulf Bingsgård har tagit till sig av SD:s argument. Med tanke på valresultatet där Socialdemokraterna backade tre fullmäktigemandat och Sverigedemokraterna behöll sina sju finns det en poäng att ompröva hur oppositionsråden ska fördelas i den nya politiska organisation som nu planeras.

Det största problemet i dagsläget är att man inte tidigare gjort upp om detta. Erfarenheter från andra kommuner pekar på fördelarna av att före valet göra upp hur den politiska organisationen ska se ut.

Att tänka efter före kan vara nog så värdefullt. Tyvärr verkar det inte vara ett signum för Trelleborgspolitiken.

Skulle SD få ett oppositionsråd ökar ansvaret på framför allt den borgerliga alliansen att föra en tuffare debatt mot partiet och syna deras politik jämfört med den gångna mandatperioden. Det är något att tänka på.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.