Annons
Nyheter

Femklöver bryter ny mark

Det är inte ovanligt att omorganisationer inom politiken är av kosmetisk karaktär.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2010
Snart dags för ett nytt kommunfullmäktige att ta plats i stolarna.
Snart dags för ett nytt kommunfullmäktige att ta plats i stolarna.Foto: 

En ny politisk ledning vill sätta sin prägel på verksamheten, och så införs en ny organisation med buller och bång fast det egentligen bara handlar om att sätta nya namn och etiketter på de olika nämnderna.

Den omorganisation som nu föreslås av den politiska organisationen i Trelleborgs kommun är förhoppningsvis inte av den karaktären. Här verkar det finnas ett underliggande behov, att göra politiken mer effektiv och tillgänglig. Enligt det förslag som presenterades igår av den politiska femklövern, de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet, blir det färre nämnder med större ansvar.

Annons

De största nyheterna är att skolan, från förskola till gymnasiet, samlas under den nya bildningsnämnden och att det skapas en samhällsbyggnadsnämnd som omfattar dagens byggnads-, miljö- och räddningsnämnder. Frågor som berör arbetsmarknaden får en egen nämnd och tidigare vård- och omsorgsnämnden och individ- och familjeomsorgsnämnden slås samman och blir socialnämnden.

Det är svårt att i dagsläget recensera om den föreslagna politiska organisation blir bättre, på pappret ser det mest ut som att gamla nämnder får nya namn.

Kanske skulle nya organisationen egentligen kommit för fyra år sedan vid det historiska maktskiftet när Trelleborgsalliansen tog över efter åttio års socialdemokratiskt styre. Men det gick inte att genomföra då, antingen för att den nyformerade alliansen var för svag eller för att det gamla styret satt för djupt i den kommunala förvaltningen.

Skillnaden nu är att alliansen har styrt i fyra år och att det finns ett stort dominerande parti i den nyformerade femklövern, nämligen Moderaterna. Troligen har partiet med kraft av sin stora valframgång i mycket större utsträckning fått igenom sin vilja i de avgörande förhandlingarna. De förslag som kommunalrådet Ulf Bingsgård tidigare fört fram på en ny politisk organisation känns igen.

Den kommunala politiken är inte bara nämnder utan även kommunfullmäktige. På måndag är det sista sammanträdet innan det nyvalda fullmäktige tillträder i november. Om du är en engagerad medborgare som vill veta vad som händer inom politiken i Trelleborg borde ett fullmäktigemöte vara intressant att följa, antingen via radio eller kanske ännu bättre på plats i Parken. Då kan du lära dig mer om hur Trelleborgs styrs.

Tyvärr är det inte alltid så, i alla fall inte efter förra mötet i slutet av september. På dagordningen fanns ett medborgarförslag som handlade om hamnen. Det blev en lång debatt och efter en votering beslutade fullmäktige att anta ett yrkande från Catherine Persson (S). Därefter klubbade ordförande Inger Hansson (M) direkt ett andra yrkande från Bengt Gunnarsson (M) om en miljömedicinsk utredning. Efter mötet var det rörigt. Vad hade fullmäktige egentligen beslutat? Den frågan blev en mindre följetong i Trelleborgs Allehanda dagarna efter mötet.

Det handlar inte bara om själva debatten, som ibland kan bli onödigt utdragen, det får man tåla i en folkvald församling. Ordförande måste också hålla ordning på de parlamentariska turerna med bland annat yrkanden, voteringar och återremisser. På de senaste mötena har ordningen inte alltid varit den önskvärda.

Även om den styrande alliansen nu får utökat stöd i fullmäktige ska de regera i minoritet. Dessutom finns det framöver tre i princip renodlade oppositionspartier. Det är inte svårt att tänka sig att de parlamentariska turer framöver blir än mer komplicerade än de varit.

Så därför blir uppmaningen, ordförande håll bättre ordning på mötena. Det tjänar alla på, inte minst den engagerade medborgaren som vill veta hur Trelleborg styrs.

INTERNAL INTERNAL
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons