Annons
Nyheter

Farlig tystnad inom bostadspolitiken

I nästan av hälften av landets 290 kommuner råder det bostadsbrist.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2013

Det visar en rapport som LO tagit fram. Störst är bristen på bostäder i och omkring landets storstäder.

Bostadsbristen i Sverige är ingen nyhet. Men vad som ska göras för att råda bot på det låga byggandet råder det delade meningar om. LO förespråkar föga överraskande statliga stimulanser. Med 15 miljarder kronor i direkt stöd till nya hyresrätter och studentboende vill LO lösa bostadskrisen där behoven är som störst.

Annons

Bostadsbyggande ska inte dopas med statliga medel. För att sätta fart på byggandet måste det istället bli mer lönsamt, dels genom att byggkraven förenklas och standardiseras, dels genom att hyresregleringen tas bort.

Stefan Attefall (KD) har under sin tid som ansvarig bostadsminister dragit igång en rad utredningar. Dessa har landat i konkreta förslag, framför allt vad gäller förenklingar av byggprocessen och att skapa enhetliga byggkrav. Det är troligt att en ny lagstiftning är på plats inom kort.

Däremot finns det i dag ingen lösning på det kanske största problemet, bristen på hyreslägenheter. Dagens hyresreglering motarbetar sitt syfte att bryta bostadssegregering då den istället skapar en annan uppdelning av befolkningen, de som har en egen bostad och de som inte har. Framför allt drabbar detta unga människor som ska ta de första kliven in på bostadsmarknaden.

För att minska det stora utanförskapet på den svenska bostadsmarknaden måste trösklarna sänkas. Det görs med enklare och billigare hyreslägenheter och studentboenden och genom att hyresregleringen fasas ut.

Tyvärr är det allt för tyst inom politikens område, bostadsfrågor är inte hett. Men får man inte fart på det svenska bostadsbyggandet är riskerna för framtiden betydande med en dysfunktionell arbetsmarknad och en tillväxt som hämmas.

Petter Birgersson
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons