Annons
Nyheter

Extra val ställer frågan på sin spets

Vad händer om regeringen inte får igenom sin budget?
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2013

Då kan regeringen utlysa ett så kallat extra val. Det har inte hänt sedan 1958, men det borde vara aktuellt i och med att oppositionspartierna nu agerar gemensamt för att fälla regeringens budget.

Nu gäller det inte hela budgetpropositionen utan bara den del som handlar om höjd brytpunkt för statlig skatt. Detta handlar om cirka 3 miljarder kronor i minskade skatteintäkter.

Annons

Det är framför allt Socialdemokraterna som drivit på och gjort politik av frågan om höjd brytpunkt. Det kan tyckas märkligt när partiledaren Stefan Löfven säger sig vara emot ett femte jobbskatteavdrag men samtidigt inte tänker riva upp reformen han kommer till makten. Däremot sätter han hårt mot hårt och tar kampen om höjd brytpunkt. Men det finns mycket på spel.

För att kunna bryta ut en del av budgeten har ledamöterna från de fyra oppositionspartierna i skatteutskottet tagit fram ett eget förslag, ett så kallat utskottsinitiativ. Ledamöterna vill att att förslaget om höjd brytpunkt ska tas för sig. I riksdagen finns det en majoritet för att inte höja brytpunkten. Men oppositionens handlande strider emot den gällande praxisen om att budgeten ska tas i sin helhet.

Den uppkomna situationen påminner om det som händer i USA där republikanerna gör allt för att stoppa Barack Obamas sjukvårdsreform. I Sverige agerar oppositionspartierna på samma sätt i syfte att fälla en del av budgeten. Men då riskeras också de grundläggande principer för hur en budget antas.

Löper Socialdemokraterna hela linan ut får partiet också ta konsekvenserna av det, att budgeten framöver inte behöver tas i sin helhet. Tar Socialdemokraterna verkligen ansvar för Sveriges framtid? Frågan ställs på sin spets om regeringen utlyser ett extra val.

Petter Birgersson
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons