Nyheter

Ett välkommet initiativ

Vårdkön för att komma i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin (bup) i Trelleborg har under många år varit lång. Det är en situation som oroar och vållar onödigt lidande för de barn och föräldrar som är i behov av att komma i kontakt med bup.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2009

I Uppsala län finns det i praktiken ingen kö till bup. En viktig anledning till detta är projektet Vinst som är ett samarbete mellan bup, skolor och intresseorganisationen Attention.

För att lära av Upp­sala anordnade föreningen Atten­tion Trelleborg i torsdags en heldag i Parken med föreläsningar om Vinstprojektet. En av föreläsarna var Henrik Pelling, överläkare för bup i Uppsala, som menar att det en viktigt att samma kunskap finns hos lärare, skolsystrar och läkare för att man inte ska göra samma sak två gånger. En annan viktig faktor är att gränserna mellan bup och skolorna har suddats ut i Uppsala. I grunden handlar om det ett bättre samarbete mellan kommun och landsting.

I början av året skulle kön till bup kortas i Trelleborg med en ny organisation och målet var att man vid årsskiftet skulle ha två månaders väntetid. Det återstår att se om man lyckas med målsättningen. Men för att nå framgång är ett bättre samarbete mellan kommun och landsting en nyckelfaktor. Att lära av andra som varit framgångsrika är också en möjlighet som måste tas. Därför var Attention Trelleborgs arrangemang ett välkommet initiativ.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.