Annons
Nyheter

Ett politiskt triangeldrama

Många små steg mot en ljusare framtid. Det sker nu i Trelleborgs kommun.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2012
... och Per Klarberg (SD).
... och Per Klarberg (SD).Foto: Tomas Nyberg
Catherine Persson (S) ...
Catherine Persson (S) ...Foto: Claes Nyberg
Trelleborgs ledande politiker, Ulf Bingsgård (M), ...
Trelleborgs ledande politiker, Ulf Bingsgård (M), ...Foto: Claes Nyberg

Utbyggnaden av Trelleborgsbanan är igång så smått och har nått kommunen. Snart inleds också två viktiga vägbyggen – Hedvägens förlängning till Maglarpsrondellen och Västra ringvägens anslutning till väg 108 – som får en stor påverkan på trafiken i staden. Vid årsskiftet nådde antalet kommuninvånare på nytt rekordnivåer, aldrig förr har så många människor bott i Trelleborgs kommun. En stad och en kommun är i ständig utveckling – och det gäller verkligen för Trelleborg. Men det är annat som haltar betänkligt, det politiska arbetet tycks ha gått i stå i många frågor. De tydligaste exemplen på detta i Trelleborg är just nu Vångavallens framtid och var en andra pågatågsstation ska ligga.

Vad är det som händer? Eller snarare inte händer?

Annons

Skrapar man på ytan klarnar bilden. Det är vad man skulle kunna kalla ett politiskt triangeldrama. De tre aktörerna är kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) och de två oppositionsråden Catherine Persson (S) och Per Klarberg (SD).

Det är uppenbart att den största blockeringen finns mellan M och S, det tycks vara ett evigt ältande och trätande om vems fel allt är, det pekas finger mot varandra. Tydligt är också att det finns en tredje part i detta politiska spel, SD, som sedan ett år har ett eget oppositionsråd. En lång skugga faller över den ledande huvudpersonen Ulf Bingsgård. Det gäller inte bara hur det politiska arbetet förs utan även hur han uppför sig på sociala medier. Hans förslag på slogans till Malmö som anspelar på dödsskjutningar är under all kritik.

I veckan har TA intervjuat de tre parterna. Per Klarberg är nöjd med sin egen roll och hyllar Bingsgård och kallar honom smart.

Bakgrunden är det politiska spel som föregicks innan SD fick sin efterlängtade post som oppositionsråd. Efter valet 2010 skulle de borgerliga partierna tillsammans med Miljöpartiet sy ihop ett nytt kommunalt styre. Trots att styrkeförhållandena i stort var desamma som efter valet 2006 stod det tidigt klart att det inte skulle bli en exakt repris på hur nämnderna skulle formeras.

I det första förslaget från femklövern fick Socialdemokraterna posten som andre vice ordförande i alla nämnderna. Senare i samma vecka kom ett nytt förslag – utan några ordförandeposter till S. Vad var det som hade hänt? Troligen gick Ulf Bingsgård SD till mötes inför bland annat hotet om så kallade proportionerliga val.

Här öppnades dörren mellan Bingsgård och Klarberg, det skapades en slags samstämmighet dem emellan. På något annat sätt kan man inte tolka det. I tidningen Dagens samhälle sa Ulf Bingsgård förra året att SD antagit en mer ”statsbärande attityd”. I veckan tog Per Klarberg emot passningen och sa: ”Vi är nog på samma linje när det gäller hur kommunen ska utvecklas och i vilket takt.” Klarberg menar också att han och Bingsgård är ”kända visionärer”. Det är stora ord från sverigedemokraten som är emot hamnens utbyggnad, kämpar med näbbar och klor mot ett rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg och tar varje tillfälle han kan för att svartmåla invandrare och ensamkommande flyktingbarn. I övrigt tycks Per Klarberg sakna en inre politisk hållning – han är fjärran från en visionär.

Ulf Bingsgård å sin sida hävdar att något samarbete med SD inte är aktuellt trots att femklövern i två fall av tre får stöd av partiet i kommunstyrelsen. Bingsgård säger ändå att partiet tar ett större ansvar och att de är mer aktiva än Socialdemokraterna som han menar ”mest sitter tysta och inte deltar”.

Det är en beskrivning som Catherine Persson inte ställer upp på. Hon menar istället att SD blivit förvånansvärt passiva efter att man fått ett oppositionsråd. Att S skulle vara bromsklossar anser hon vara en ren lögn. Och något samarbete med SD är inte aktuellt på något sätt.

Intervjuerna med Trelleborgs ledande politiker fördjupar bilden av ett låst politiskt läge. Det är ett triangeldrama som måste brytas – i grunden genom att M och S närmar sig varandra i viktiga framtidsfrågor för Trelleborg.

Här kommer ett konkret förslag till kommunstyrelsen, ett förslag som Catherine Persson framförde i veckan. Det hade det varit bra med mer insyn i hur kommunstyrelsen arbetar. Därför borde man öppna upp sammanträdena och göra de offentliga. Det som krävs är att ett beslut från fullmäktige att nämnderna får ha offentliga sammanträden. Ett sådant beslut togs redan i oktober 2004 så steget är alltså inte långt. Det är upp till kommunstyrelsen själv att öppna upp sammanträdena. Finns det modet hos Trelleborgs politiker? Upp till bevis!

Annons

Med offentliga möten går det inte längre att peka finger mot varandra och hävda att andra inte sköter sina politiska uppdrag. Då är det upp till de tre kommunalråden att visa var de går för.

Inte minst har Ulf Bingsgård mycket att bevisa. I veckan har hans uttalanden på sociala medier som Facebook kritiserats – och med rätta. I veckan har han på ett osmakligt sätt hittat på nya slogans till Malmö som anspelar på den senaste tidens dödsskjutningar, till exempel: ”Här skjuter vi inget på framtiden – vi skjuter idag”.

Ulf Bingsgård kan tycka att han är rapp i käften på sociala medier men det hade var intressant att se hur det egentligen går till på ett kommunstyrelsemöte.

Vill man ha väljarnas förtroende måste man förtjäna det. I nuläget har Bingsgård mycket att bevisa, både i det politiska arbetet och på hur han uppför sig på nätet.

Trelleborg är värt bättre än så.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons