Annons
Nyheter

Ett köpcenter är inte ett hot

På nytt har frågan om ett externt köpcenter i Trelleborg kommit upp till debatt.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2011

Bakgrunden är behovet av en ny fotbollsarena för Trelleborgs FF och ett förslag på att låta entreprenörer bygga den nya arenan norr om staden och samtidigt få möjlighet att bygga ett köpcentrum. Den stora fördelen är att kommunen enligt detta förslag inte behöver bekosta en ny arena. Dessutom skulle en etablering åt norr ge bra möjligheter för staden att växa.

Ökade bilresor och en utarmning av cityhandeln är två vanliga argument mot att bygga ett köpcenter utanför Trelleborg. Men stämmer verkligen detta?

Annons

Bygger man ett externt köpcenter utgår man från att det finns ett centrum i Trelleborg. Låt oss förlägga detta till Stortorgets sydvästra hörn där CB Friisgatan möter Nygatan. Med nätets hjälp kan man mäta avståndet med bil till de större dagligvarubutikerna i Trelleborg, Ica Maxi, Willys och City Gross. Från Stortorget är det då med bil drygt 3 kilometer till Ica Maxi inräknat omvägen via Västra korset. Till Willys är det drygt 2 kilometer och till City Gross knappt 3 kilometer.

Detta är inga exakta mått men storleksordningen stämmer väl. Jämför då detta med avståndet från centrum till ett eventuellt köpcenter söder om järnvägen vid 108:an. Dit är det 3,5 kilometer. Det är längre, men inte mycket längre bort än dagens stora livsmedels­affärer. Dessutom skulle ett köpcentrum norr om staden troligen minska många bilresor för boende på Söder­slätt, det vill säga en ganska stor del av kommunen.

Att ett externt köpcenter skulle utarma city­handeln är inte heller säkert. För två år sed­an presenterade Handelns utredningsinstitut en utredning om externhandels påverkan. Man konstaterade där att city­handeln tvärtom kan stärkas av externa köpcentrum eftersom de ofta lockar invånare från andra kommuner.

Bilden är självfallet inte entydig i Trelleborg. Det går inte att komma ifrån att det största hotet mot Trelleborgs handel inte kommer inifrån utan utifrån. Mobilia, Svågertorp och de nya etableringarna vid Hyllie ligger alla inom behörigt avstånd från Trelleborg. Sett i det perspektivet handlar det om att alla samla alla krafter i Trelleborg så att man drar åt samma håll och att man ser möjligheterna. Det kan till och med vara så att ett nytt köpcenter kan stärka cityhandeln.

Trelleborgs kommun är både staden och Söderslätt. Det går inte att komma ifrån att både människor och varor är i ständig rörelse. Denna rörelse blir säkerligen större framöver med bättre pendlingsmöljigheter och en större befolkning. En utökad kollektivtrafik och mer förnyelsebara drivmedel gör troligen mer nytta för miljön än att stoppa Trelleborgs utveckling mot norr.

Att utreda konsekvenserna av ett köpcenter norr om staden skulle självklart vara välkommet. Troligen skulle den visa på flera fördelar än nackdelar för Trelleborgs framtid. Att från början se ett externt köpcenter som ett hot mot Trelleborg är fel.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons