En resa genom Skåne och EU
Turen tar dryga en halvannan timme och går i stort sett på väg 19. Det är många byar som passeras, de flesta små som Stora Herrestad, Benestad, Fågeltofta och Österlia by. Däremellan finns det större samhällen.
Färden går genom Tomelilla och gör ett stopp vid tågstationen. I detta Bo Ohlsson-land finns en pizzeria som heter Piripiri. I ett fönster i ett uthus utmed vägen i Skåne Tranås står ett luftgevär som syns tydligt för den som är observant. Strax söder om Degeberga kommer resans märkligaste syn: En stor blå påfågel som sitter på taket på en grön John Deere-traktor. Trots den udda synen ser det förvånansvärt naturligt ut, påfågelns långa fjädrar hänger fritt i luften.
Men det mest anslående med en tur genom det skånska landskapet i maj är inte det avvikande, det är alla åkrar, det tycks inte finnas mycket mark som inte är odlad i Skåne.
Denna vår är det framför allt de alla gula rapsfälten som dominerar. Detta gäller även för en bilfärd från Malmö till Ystad på E 65 eller genom Skåne på E 22. Det är gula rapsfält precis överallt.
Idag är det tio dagar kvar till EU-valet. Det märks på bussfärden i alla valaffischer som finns uppställda utmed vägen. Budskapen är många: ”Rätt agenda i Bryssel” (KD), ”Välfärden är inte till salu” (V), ”Rätt tant för jobbet” (FP) och ”Kryssa en bonde till Bryssel” (C).
Men trots den korta tiden tycks inte intresset för valet vara så stort. Så borde det inte vara, vad som händer Bryssel angår alla inom den europeiska unionen. 60 procent av alla beslut som fattas lokalt i kommunerna påverkas direkt eller indirekt av EU.
Det finns stora fördelar med gemensamma regler för Europa, om det så gäller för handel, livsmedelsproduktion eller miljölagar. Ändå finns i Sverige det ständiga ifrågasättandet av den europeiska unionen, som att vi svenskar aldrig blir nöjda. Ja, det finns brister inom EU i dag, men det europeiska samarbetet ska ses som ett långsiktigt projekt.
Mer handel inom Europa gynnar alla. Mer gränsöverskridande samarbete skapar ett säkrare Europa. Och det kanske viktigaste, det är bättre att gemensamt ta sig an utmaningarna än att varje land ska göra det enskilt. Att inte se fördelarna med EU är att helt blunda för att det finns en värld utanför Skåne.
Möjligheten finns nu att göra sig hörd genom att lägga sin röst på det parti eller den politiker som man anser speglar ens värderingar bäst. Vid förra EU-valet för fem år sedan var det inte ens hälften av det svenska folket som tog den chansen. Risken är att valdeltagandet inte blir bättre denna gång. Det är verkligen synd.
En demokrati behöver aktiva medborgare, om det så är på kommunal, nationell eller på EU-nivå.