Annons
Nyheter

En påminnelse om rasismen hos SD

Invandrare är parasiter, skickar man hem en halv miljon skulle Sveriges ekonomi se radikalt annorlunda ut. Detta sa Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund i partiets närradio 2002.
Nyheter • Publicerad 14 november 2013

Radioinslaget är förvisso över tio år gammalt men har ändå relevans i dag.

Det är Aftonbladet som uppmärksammat Åkerlunds uttalanden och de är mycket anmärkningsvärda. Han gör häftiga utfall mot invandrare och att problem med mobbning i skolan skulle lösas om de skickades hem. Om det inte är hets mot folkgrupp ger han helt klart uttryck för rasism.

Annons

När riksdagsledamoten Åkerlund konfronteras med sina uttalanden blir svaret att han var politiskt omogen. Det är svårt att tro. 2002 var Jonas Åkerlund 53 år gammal och hade en bakgrund i både Socialdemokraterna och Moderaterna.

Sanningen är snarare som att han anpassat retoriken efter omständigheterna. Att sitta i riksdagen och säga som han sagt är inte möjligt. Vill man ha förnyat förtroende av väljarna måste man städa undan de öppet rasistiska åsikterna.

Det är också bakgrunden till partiledaren Jimmie Åkesson för ett år sedan i ett brev till medlemmarna införde nolltolerans mot rasism. Där skrev Åkesson att ”i vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar.” Den som ändå valde att stanna kvar skulle bli ”föremål för personärende och uteslutning”, skrev Jimmie Åkesson.

Sedan briserade ”järnrörsskandalen” då en riksdagsledamot fick avgå och en annan fick nya uppdrag. Partiet har därefter tvingat fler medlemmar att lämna partiet.

Men det går inte att komma ifrån att SD fortfarande har stora delar av sitt väljarstöd i att vara aggressiva mot invandrare och samtidigt vill bli rumsrena i de finare salongerna. Det visar tydligt på två slutsatser. Partiet är beroende av sin främlingsfientliga retorik och vill till varje pris vara kvar i maktens centrum.

Gång på gång förnekar partiledaren Jimmie Åkesson att partiet är rasistiskt. Det går däremot inte att komma ifrån att rasismen är ständigt närvarande under partiets polerade yta.

Därför ska Jonas Åkerlunds uttalanden inte ses som en överraskning utan som en påminnelse om vad Sverigedemokraterna egentligen är.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons