Annons
Nyheter

En helt vanlig skolvecka

Klass 8 C på Väståkraskolan i Anderslöv har under fem lektioner fått lära sig mer om studieteknik och studiemotivation.
Nyheter • Publicerad 3 december 2011
Koncentrerad.Foto: 

Det var kommunikationskonsulten Lina Larsson som på eget initiativ ville lära eleverna mer om hur man lär sig och varför. Hon kontaktade Väståkraskolans rektor och fick komma till klass 8 C.

När TA besökte den sista av fem lektioner fick eleverna i uppgift att räkna på hur mycket tid man förlorade på att vänta på klasskamrater som inte kommer i tid till lektionerna. 174 minuter varje vecka blev svaret. Det är nästan tre timmar som kunde användas bättre. Vems är ansvaret för den förlorade tiden? Läraren får inte lov att låsa ute försenade elever. Istället borde det vara varje elevs eget ansvar att komma i tid till lektionerna.

Annons

Det har sagts förr och tål att sägas igen: Skolan är ingen lekplats, det är en arbetsplats. Därför måste både lärare och föräldrar ställa krav på att skolbarnen sköter sig. För att skolan ska klara sitt uppdrag har varje elev rätt till en skolmiljö där man i lugn och ro kan tillgodogöra sig ny kunskap. Är det någonstans man borde lära sig att ens eget handlande kan gå ut över andra så är det i skolan. Tyvärr ser verkligheten ofta annorlunda ut.

I veckan blev det klart att Liljeborgsskolan i Trelleborg är en av åtta högstadieskolor i landet som får starta en spetsutbildning nästa år. Skolan har satsat på inriktning mot spanska och tyska och när utbildningen kommer igång kan elever från hela landet söka till Liljeborgsskolan. Det kan både bli ett lyft för skolan och för de elever som kommer in.

De nya spetsklasserna är möjliga tack vare den nya skollag som trädde i kraft i somras. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har varit drivande i frågan. De nya spetsutbildningarna öppnar framför allt för studiemotiverade elever att utvecklas i sin egen takt. I jantelandet Sverige har duktiga grundskoleelever inte haft den möjligheten.

Det är också positivt att Liljeborgsskolan nu får möjligheten att profilera sig och locka till sig duktiga elever. Fler sådana satsningar bör premieras i Trelleborgs kommun.

Under veckan som gått har Sydsvenskan granskat tävlingen om eleverna. I torsdagens tidning åskådliggjordes den kommunala kampen i Skåne mycket tydligt. Sedan 2009 gäller fritt gymnasiesök i hela regionen.

I dag är bilden tydlig. Det är de stora städerna i Skåne som är vinnare, Malmö, Lund och Helsingborg. Det är dit de blivande gymnasisterna söker sig, även om det innebär längre pendlingstider. Det innebär en stor utmaning för andra kommuner att hela tiden anpassa sin skolkostym efter ett kraftigt varierat elevunderlag. I Trelleborg har man löst detta genom att dra ner på personalen med naturlig avgång och att man minskar på sina lokaler.

Men det går också att vända på det, att se det från elevernas perspektiv. I fredagens TA intervjuades fyra elever som gick ut nian i våras på Liljeborgsskolan. Två av eleverna går idag på gymnasieutbildningar i Malmö, en i Svedala och en på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Varje elev har gjort sitt eget val.

För Sabina Talbi innebär det att pendla från Gislövs läge till Malmö. Hon trivs mycket bra med sin utbildning även om pendlingen kan vara jobbig. För Louise Sandberg är situationen annorlunda, hon valde att läsa naturvetarprogrammet på Söderslättsgymnasiet. Dit kommer hon på sju minuter med cykel och ångrar inte sitt val av skola.

Det fria gymnasievalet i Skåne är som sagt en stor utmaning för de mindre kommunerna i regionen. Det viktiga är ändå att eleverna är motiverade att läsa i gymnasiet vilket de i högre utsträckning blir när de får valfriheten.

Det här är några bilder som rapporterats från skolans värld under en veckas tid i TA. Historierna visar att skolan är en komplex värld och under ständig utveckling. Skolbygget blir aldrig klart.

Viktigast av allt är att slå vakt om den grundläggande verksamheten, undervisningen. Den måste till varje pris säkerställas oavsett var skolan finns eller hur den ser ut.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons