Annons
Nyheter

Det här är Trelleborg

"Det är äntligen tid för Trelleborgsgalan. Det finns ett ljus i mörkret.”
Nyheter • Publicerad 17 november 2012
Ulf Bingsgård med vinnarna av Årets landsbygdspris, Maria Pojjesdotter och Carin Jönsson.
Ulf Bingsgård med vinnarna av Årets landsbygdspris, Maria Pojjesdotter och Carin Jönsson.Foto: Tomas Nyberg

Så inledde kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) torsdagens Trelleborgsgala. Galan var den sjätte i rad vilket tydligt visar att evenemanget har kommit för att stanna. Och den fyller ett stort behov, att uppmärksamma människor, föreningar och företag som lyfter Trelleborg.

Över 400 gäster fick under galan ta del av en mängd olika berättelser om Trelleborg. Det handlade om de som var nominerade till de tio olika priser som delades ut. Vinnarna ska givetvis ha allt beröm de kan få men Frans Hellstrand från Företagarna sammanfattade det väl innan han delade ut priset till Årets företag:

Annons

”Det finns många vinnare men bara en kan få pris.”

Det är så man ska se det, alla som var nominerade var vinnare på galan. Bland de nominerade fanns Lars och Monica Georgsson som under året tagit över gamla Stadshotellet och idag driver Hotell Hansa. Andra nominerade företag var FMT som bland annat tillverkar passagerarbryggor till flygplatser världen över och företaget bakom den stora tomatodlingen öster om Trelleborg, Alfred Pedersen & Son.

Som vanligt hade kulturen en stor plats på galan i form av Trelleborgs Allehandas kulturpris och Trelleborgs kommuns Kulturstipendium. Musikalartisten Lisa Romée fick ta emot TA:s pris och jazzsaxofonisten Petter Kraft kommunens kulturstipendium efter att båda uppträtt på scen.

Det nyöppnade Café Vattentornet fick pris som Årets uppstickare och Johan Nilsson som driver Johans Järn Anderslöv utsågs till Årets företagare.

Anderslöv stod även i centrum när Årets landsbygdspris delades ut. Det gick till Carin Jönsson och Maria Pojjesdotter som är två av eldsjälarna bakom Countryfestivalen i Anderslöv.

”Vi älskar Anderslöv. Vi vill att det ska bli en levande landsbygd”, sa Maria Pojjesdotter.

En annan eldsjäl som prisades var Ulf Bengtsson som under många år varit ordförande för damsektionen i IFK Trelleborg. Daniel Therkildsson från brottarklubben Starke blev Årets komet och Stefan Nilsson från Trelleborgs jaktskytteklubb fick Föreningsrådets pris som Årets senior.

Priset som Årets kraftsamlare är nytt för i år och ska premiera företag som hjälpt trelleborgare att komma ut i arbetslivet. Anders Lundbladh från KLS Ugglarp fick välförtjänt ta emot det priset. Slakteriet i Ugglarp har under många år tillsammans med kommunen utbildat och sysselsatt unga människor som stått långt utanför arbetsmarknaden.

Av Södra Åbys lokalförening, som blev Årets företag, fick åskådarna veta att Trelleborg har ”världens, nej Sveriges bördigaste jord”.

Landsbygd och stad, företag och lantbruk, föreningar och idrottsklubbar. Trelleborgs kommun innefattar olika delar. Viktigast är ändå invånarna, människorna som är med och bygger upp samhället. Trelleborgsgalan är ett bra sätt att visa upp personer som gör en insats för kommunen.

Annons

Men det finns utmaningar. Det handlar om vart Trelleborg är på väg. Efter att motorvägen till Trelleborg blev klar och utbyggnaden av hamnen och Trelleborgsbanan har kommit igång måste blicken lyftas längre fram. Trelleborg har tidigare varit ett ställe att både bo och verka på. Den stora frågan för framtiden är hur kommunen utvecklas. I dagsläget ser det ut som att Trelleborg blir allt mer av en boendekommun med stor arbetspendling till framför allt Malmö men också andra delar av Öresundsregionen.

Men det räcker inte. Trelleborg med sin storlek och stolta historia får inte bli en sovstad Malmö.

För närvarande pågår arbetet med att ta fram en ny fördjupad översiktsplan över staden Trelleborg. En viktig frågeställning där blir att peka på hur staden kan stärka sin identitet och bli en levande knutpunkt för både människor och företag.

Det finns många frågor att besvara i novembermörkret. Trelleborgsgalan kan vara ett ljus som visar vägen till Trelleborgs framtid.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons