Annons
Nyheter

Den mörknande framtid är vår

Inget är så vanskligt som att titta in i spåkulan och försöka förutse morgondagens samhälle.
Nyheter • Publicerad 11 december 2012

Ändå finns det en tjusning i att skåda in i framtiden. Om man inte lyckas träffa rätt så säger spådomarna ändå något om just den tid vi lever idag.

Och så behöver man inte titta så långt framåt. Konsult- och analysföretaget Kairos Future tar årligen fram tio trender inför det kommande året. Deras spaning inför 2013 är inte ljus.

Annons

”Slutet på världen som vi känner den. Och början på något helt nytt”, inleder de sin rapport som presenterades på måndagen. Det är så klart dystert och spetsigt formulerat, men det rymmer ändå vissa sanningar.

Dagens ungdomar kan inte räkna med att få det bättre i framtiden, den traditionella kapitalismen är allt mer ifrågasatt och synen på arbetet förändras i takt med att maskinerna konkurrerar mer om jobben. Vi lever kort och gott i en omvälvande tid, inte minst i ett ekonomiskt perspektiv då dagens situation ”saknar sitt motstycke de senaste 80 åren”.

Tittar man närmare ser man att telekom- och musikbranschen har genomgått stora förändringar och att detsamma nu är på gång för tidningar och inom förlagsverksamheten.

I rapporten lyfter man fram en annan ny trend, att jaget får stå tillbaka allt mer till förmån för det kollektiva. Det händer så klart inte under ett år men intresset för gemensamma upplevelser är helt klart växande, bland annat genom sociala medier.

Om man ska sammanfatta Kairos Futures rapport med en enda spaning är det att den gamla världsordningen håller på att ersättas av en ny. Den västerländska kulturen som varit den dominerande under århundraden är inte lika självklar i en tid då världen blir allt mer globaliserad.

Framtidsutsikterna för 2013 är synnerligen dystra på många sätt. Svag global tillväxt och hot om klimatförändringar är ingen munter kombination. Men det är när det är som mörkast som man ska tala om framtiden och vad man kan göra för att den ska bli bättre.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons