Nyheter

Delarna viktiga för helheten

För att få ihop en helhet behövs det delar.
Nyheter • Publicerad 11 november 2010

Det kan vara viktigt att komma ihåg när den nya kursplanen i geografi får kritik för att fokusera mer på att lära eleverna floder och städer utantill än att ge dem en helhetssyn på vår värld.

Vi lever i en tid fylld av information och samtidigt är det sällan vi verkligen behöver lära oss något utantill. Vi har hjälpmedel, till exempel ett uråldrigt hjälpmedel som vårt skriftspråk som avlastar våra hjärnor och mer moderna uppfinningar som datorer och mobiltelefoner. Vi behöver i princip inte lära oss något utantill eftersom vi nästan hela tiden har tillgång till den information som vi behöver. Men detta håller inte.

Det snabbaste sättet att hämta fram faktauppgifter är att redan kunna dem. Men viktigast av allt är inte den enskilda informationen eller faktauppgiften utan att det vi minns eller lär oss utantill ger oss en bild av vår omvärld som är helt nödvändigt för att skapa en helhet eller förståelse. Kort och gott, utan delarna ingen helhet.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.