Annons
Nyheter

Dags att vända blicken uppåt

Städer är som levande organismer. De andas, förändras och utvecklas i takt med att människor flyttar in eller flyttar ut.
Nyheter • Publicerad 9 september 2009

Trelleborgs kommun och staden Trelleborg är inne i en period av tillväxt som varat sedan mitten av 1980-talet. Framför allt har ökningen varit stor det senaste decenniet och den fortgår. Redan efter sju månader i år har befolkningsprognosen för helåret överträffats. Nu bor det 41 773 personer i kommunen.

Och det är inte slut där. Den aktuella befolkningsprognosen pekar på att kommunen växer med i snitt 500 personer om året fram till 2019. Sett över tjugo år blir det 10 000 personer. Det som kanske är mest anmärkningsvärt är att ökningen väntas ske genom att man bygger nytt och genom inflyttning. Totalt beräknas det behövas 4 000–5 000 nya bostäder i kommunen fram till 2029. Det framgår av det förslag till ny översiktsplan som Trelleborgs kommun tagit fram och som TA skrev om i lördagens tidning.

Annons

En stor del av de nya bostäderna planeras att byggas i den västra delen av den nuvarande hamnen. Men det finns också planer på att bygga nytt genom en förtätning av staden. Det behövs.

I tider när villamattorna breder ut sig i städernas utkant måste man ta hänsyn till hur jordbruksmark används och vilken service man kan upprätthålla i villa­områdena. När marken blir en begränsning måste blicken vändas uppåt, det måste byggas på höjden.

Men för tillfället går det trögt på den punkten i Trelle­borg. Planerna för att bygga åttavåningshus på Sockerbrukstomten ligger för närvarande på is på grund av klagomål från grannarna. De tycker att husen blir för höga.

Det finns också byggplaner på att ett flerfamiljshus på W-frö-tomen vid badhuset. Men även i det fallet tycker grannarna att det planerade huset är för högt. Grannarna har all rätt att komma med invändningar och överklaga. Men vad Trelleborg behöver är en vision om vart man är på väg, och det kan innebära att man måste bygga på höjden.

Den framtida befolkningsökningen i Trelleborg är inte någon storvulen vision hos enskilda politiker och tjänste­män. Det finns en underliggande verklighet. Den största anledningen ligger på regional nivå, Öresundsregionen växer så det knakar. Den nuvarande ekonomiska nedgången innebär förvisso ett hack i kurvan men det kommer troligen inte att märkas på sikt. Återhämtningen har redan börjat.

Att Trelleborg utvecklats till en boendekommun beror främst på den allt mer rörliga arbetsmarknaden i Skåne. Det finns en viktig orsak till, geografin. I sydvästra Skåne är inte avstånden långa mellan tätorterna. Med bättre infrastruktur som till exempel pågatåg till Trelleborg kan rörligheten – och därmed möjligheterna – öka ännu mer.

Men för att Trelleborg ska få utvecklas, andas och få leva krävs det en förtätning av staden. Och att man vänder blicken uppåt.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons