Annons
Nyheter

Dags att få fart på de stora hjulen

En minister om dagen i Trelleborg. Det är inte riktigt sant men temperaturen på valrörelsen har definitivt höjts på Söderslätt den senaste veckan.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2010
Andreas Carlgren i mitten med partikollegorna Johan Linander och Gunnel Wallin.
Andreas Carlgren i mitten med partikollegorna Johan Linander och Gunnel Wallin.Foto: 

Förra tisdagen besökte statsminister Fredrik Reinfeldt (M) Ugglarps slakteri och dagen därefter var kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) på Trelleborgen.

Igår var det dags igen när miljöminister Andreas Carlgren (C) besökte Trelleborgs hamn. Som om det inte var nog gästade även Filippa Reinfeldt (M), landstingsråd i Stockholm, på tisdagen Trelleborg och tittade närmare på sjukhuset.

Annons

Ministerbesöken är intressanta eftersom de inte bara sätter kommunen på kartan utan också ett direkt fokus på det som är framgångsrikt i kommunen.

Det främsta syftet med Andreas Carlgrens besök var att få veta mer om det arbete som kommunen och hamnen gör för att förbättra havsmiljön i Östersjön. Med på köpet fick han en kort lektion av hamnbolagets vd Tommy Halén om hamnen och den planerade utbyggnaden.

Sedan den 1 juli är Sverige ordförande i den så kallade Helsingforskommitteén, Helcom, som omfattar alla Östersjöländerna. Ett av Helcoms främsta mål är att skydda Östersjöns marina miljö mot föroreningar genom mellanstatligt samarbete. Det är en viktig målsättning eftersom Östersjön inte mår bra, bland annat på grund av övergödning.

Sedan flera år tillbaka ligger Trelleborg långt framme i arbetet med att minska lantbrukets utsläpp av kväve och fosfor i havet. Dessutom finns långtgående planer på en stor biogasanläggning vid Jordberga där bland annat sockerbetor och alger kan förvandlas till förnyelsebara bränslen.

Som ett slags sista led i hela miljöarbetet har turen nu kommit till färjorna. Även de kan göras miljövänliga genom att köras på biogas. Men det är en lång resa att göra och kräver stora gemensamma insatser.

Som spindeln i nätet i detta arbete sitter miljönämndens andre ordförande, Sten Björk (S). Han är en drivande kraft i ett nytt EU-projekt, Cleanship, där syftet är att få färjetrafiken i Östersjön att bli grön, det vill säga gå på förnyelsebar energi. Trelleborgs hamn är så kallad ”lead partner” i projektet där även de stora hamnarna i Östersjön ingår liksom de största rederierna och bränsleproducenterna.

För att lyckas med en grön färjetrafik på Östersjön krävs det att alla aktörerna är med på noterna. Ett steg i den riktningen tas idag när Andreas Carlgren träffar sina ministerkollegor inom ramen för Helcom.

Det är genom samarbete över nationsgränserna som ett framgångsrikt miljöarbete måste bedrivas. För att kunna gå från ord till handling krävs det att de stora hjulen börjar snurra. Trelleborg kan mycket väl vara det där lilla hjulet som får det stora att börja röra på sig. Låt oss hoppas på det, för Östersjöns skull.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons