Nyheter

Bra oppositionsledare sökes

De intensiva spekulationerna om Socialdemokraternas nya partiledare missar ofta en central fråga, den nya ledaren måste vara bra i opposition, en gren som få partiledare i Socialdemokraternas historia har presterat bra i.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2011

Därför är det tveksamt om man kan lära så mycket av partiets långa historia, något som till exempel Per T Ohlsson vill lyfta fram i sin krönika i söndagens Sydsvenskan.

I första hand behövs det inte en samlande kraft för partiet eller någon som kan leda landet. Viktigast av allt är istället att komma med en ny politisk kraft som kan verka i opposition mot den sittande regeringen under den nuvarande mandatperioden.

Klarar inte den nya partiledaren att bli en naturlig oppositionsledare kommer Socialdemokraterna inte att kunna göra anspråk på regeringsmakten vid nästa val. Då blir det en lång golgatavandring tillbaka till Rosenbad. Först 2018 skulle man möjligen kunna utmana borgerligheten. Tänk er det, tolv år i rad utan en socialdemokratisk regering i Sverige. Skulle det bli verklighet visar det med all tydlighet att av historien kan man lära mycket men inte något om framtiden.

Ska man lära något av historien så ligger det mycket nära, nämligen omvandlingen av Moderaterna till de nya Moderaterna. Den ledde till en stor framgång.

En omvandling av Socialdemokraterna och en omformulering av politiken är troligen också en helt nödvändig väg för partiet. Men kanske än viktigare, för att regeringsmakten inte ska stagnera behövs det en livaktig opposition. Därför är valet av ny ledare för Socialdemokraterna en viktig fråga för Sverige. Regeringen förtjänar verkligen en bra opposition. I dagsläget finns ingen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.