Annons
Nyheter

Bra bättre bäst vård

Svensk sjukvård håller världsklass. Det visar internationella jämförelser.
Nyheter • Publicerad 3 april 2014

Men vad hjälper det om vården inte är tillgänglig? Sjukvården kan alltså inte bara bedömas på kvaliteten utan även på hur tillgänglig den är.

Där har det funnits problem, framför allt med långa väntetider till planerad vård. Med tre olika statliga satsningar, apoteksomregleringen, vårdvalsreformen och vårdgarantireformen, har regeringen velat komma till rätta med detta.

Annons

När myndigheten Vårdanalys utvärderar de tre reformerna är slutsatsen glasklar: Tillgängligheten har förbättrats. Sedan 2009 har 368 nya apotek öppnats vilket är en ökning med 40 procent. Efter vårdvalsreformen har det blivit 170 fler vårdcentraler i Sverige, motsvarande 17 procent. Utöver det har även väntetiderna kortats.

Det hindrar inte att det finns fortsatta problem. De nya apoteken och vårdcentralerna har framför allt öppnats i tätbefolkade områden. Sett till befolkningstätheten har ändå ökningen varit relativt jämnt fördelad. Sedan finns det stora skillnader mellan landstingen vad gäller väntetiderna. Dessutom är det fortfarande mellan 10 till 15 procent av patienterna som får vänta längre tid än vad vårdgarantin anger.

Bättre tillgänglighet är viktiga nyheter eftersom det kan låta annorlunda i debatten om sjukvården. Störst uppmärksamhet får ofta enskilda fall där patienter farit illa, inte fått den vård de behöver. Det är givetvis viktigt att uppmärksamma.

Sjukvården är i grunden problembaserad med utgångspunkten att få sjuka människor att bli friska. Den svåra utmaningen för politikerna ligger i att se till helheten, det som är bäst för alla.

Med fler vårdcentraler, kortare väntetider och bättre tillgång till läkemedel har hela vårdkedjan blivit bättre. Det är verkligen att sätta patienten i centrum. Säg, hur kan det vara dåligt för svensk sjukvård?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons