Annons
Nyheter

Borgs valbudget

På måndagen presenterade regeringen förslag på tuffare regler för bankerna.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2013

Genom att skapa större buffertar är tanken att bankerna ska få bättre motståndskraft vid framtida kriser.

Samtidigt har finansminister Anders Borg (M) aviserat att reformutrymmet för nästa år är 25 miljarder kronor, vilket gör att målet om ett överskott i den offentliga sektorn över en konjunkturcykel blir allt svårare att nå. Förvisso har Borg rätt i att Sverige har en stabil ekonomi jämfört med många andra länder och därmed har större manöverutrymme.

Annons

Men frågan är varför det finns ett finansiellt ramverk om finansministern inte följer det.

Efter en finansiell kris ökar medvetenheten om god ekonomisk hushållning. I Sverige är den långa och djupa krisen på 1990-talet ett bra exempel på det. Efter att statens finanser sanerades grundlades det finansiella ramverket som skulle vara en garant för att en liknande kris inte skulle upprepas.

Finanskrisen som svepte över världen hösten 2008 blev ytterligare en påminnelse om vikten av de offentliga finanserna är i god ordning, något som Reinfeldt och Borg inte var sena att utnyttja politisk. Genom att gång på gång slå fast att överskottsmålet och utgiftstaket står fast kunde den moderata ledarduon med rätta kamma hem många ansvarspoäng.

När regeringen snart presenterar budgeten för nästa år är tongångarna förändrade. Visserligen är det bra att genom skattesänkningar stimulera den svenska ekonomin. Men det kan bli till priset av att överskottsmålet överges. Det sker i så fall utan någon större debatt.

Förvisso har Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson inte varit sen att anklaga Anders Borg för ansvarslöshet om överskottsmålet överges. Men hon får nog ändå anses vara en ganska ensam röst inom partiet.

Överskottsmålet har inget självändamål, staten ska inte av princip samla i ladorna. Däremot är målet ett bra riktmärke för att inte lättvindigt slösa med de gemensamma resurserna. Att sikta på ett litet överskott är ofta bättre än att ha målet om en budget i balans. Annars finns risken att man år efter år går med underskott. Det är ingen ansvarsfull finanspolitik.

Det är viktigt att kalla sakerna vid dess rätta namn. Den budget som Alliansen inom kort lägger fram är en valbudget.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons