Avgörandets stund närmar sig för ESS
ESS bygger på samfinansiering mellan 17 europeiska länder. Störst del bidrar de två värdländerna, Sverige och Danmark, med. Tillsammans med Norge står de tre nordiska länderna för 50 procent av den totala kostnaden på cirka 1,84 miljarder euro.
Därefter har det milt sagt varit trögt att få bindande avtal med de övriga länderna. Finansieringen som skulle vara klar i förra året har skjutits upp. Det har lett till att Sveriges chefsförhandlare Lars Leijonborg och Danmarks motsvarighet, Bo Smith, den senaste tiden har rest runt i Europa för att få länderna att infria sina tidigare löften. Det tycks ha gett resultat. För två veckor sedan meddelade Spanien att landet går in med 5 procent och i tisdags kom beskedet att Storbritannien bidrar med lite drygt 10 procent. Totalt är nu alltså totalt 65 procent hemma. Men än är det en bra bit kvar till slutmålet.
”Vi har en stor förhoppning om att komma i mål, men det är inte säkert, nej”, säger Bo Smith till nyhetsbyrån News Øresund.
Nu är det framför allt Tyskland och Frankrike som ska ge besked om hur mycket pengar man kan bidra med. Den 31 mars är satt som en preliminär deadline för finansieringen.
ESS betyder så klart mycket för Lund, Skåne och även Sverige. Men mycket mer än så står på spel. Vill Europa även i framtiden vara ledande inom forskning och innovation måste det till investeringar i dag.
Det troliga är att de resterande partnerländerna tar sitt ansvar och ställer upp med de pengar som saknas för att få ihop 100 procent. Annars är risken stor att Europa tappar i den globala konkurrensen.