Annons
Nyheter

Att vända en koloss

Enigheten om lärarnas viktiga roll för skolan är till synes total. Det framgår av den debattartikel som utbildningsminister Jan Björklund (FP) skriver tillsammans med företrädare från lärarfacken, SKL och friskolorna på DN debatt (3/6).
Nyheter • Publicerad 4 juni 2013

Totalt presenteras tio förändringar som ska rädda den svenska skolan, alla riktade mot att öka läraryrkets attraktionskraft. Men många av förslagen är inte några direkta nyheter. Högre lärarlöner, mindre administration, lärarlegitimationer och högre antagningskrav är alla förändringar som är på gång.

Debattartikeln, som i stort bär på Björklunds signum, ska nog främst ses som ett svar på S-ledaren Stefan Löfvens invit för några veckor sedan om en nationell samling för skolan. Det är inget fel med det. När så många olika parter står bakom samma mål för skolan borde väl saken vara klar. Ändå tycks det som att det saknas något. Läraryrket har inte den dragningskraft som det borde ha. Förvisso har ansökningarna till lärarutbildningen ökat två år i rad men det sker från en mycket låg nivå.

Annons

Det krävs troligen än ännu större mobilisering för att få skolan på rätt köl igen.

Läraryrkets status har urholkats under lång tid. Inte nog med att löneutvecklingen har släpat efter, kommunaliseringen av skolan har inte hjälpt till att skapa den nödvändiga attraktionen till lärar­yrket.

För att höja läraryrkets status måste hela samhället ställa sig bakom lärarnas viktiga uppdrag, om det så är föräldrar, kommunpolitiker eller andra yrkesgrupper. Det får inte finnas något tvivel om att skolan är avgörande för Sveriges framtid. Men det tar tid, det är en koloss som måste vändas.

Att kunna enas om lärarnas viktiga uppdrag är en sak. Nu gäller det också att omsätta det till verklig handling, att ge lärarna rätt uppskattning och belöning för sitt arbete. Där är vi inte i dag.

Frågan är om det låter sig göras med en skola i kommunal regi.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons