Annons
Nyheter

Att se framåt – inte bakåt

På onsdagen var integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) i Trelleborg för att inviga Navigatorcentrums nya lokaler, en trappa upp från de tidigare lokalerna på Östra Vallgatan.
Nyheter • Publicerad 29 april 2010

Fast egentligen var det mest i rollen som ungdomsminister som Nyamko Sabuni besökte Navigatorcentrum där hon fick lyssna på ungdomarnas erfarenheter av verksamheten.

Navigatorcentrum är ett samarbete mellan Trelleborgs kommun och flera andra myndigheter som till exempel Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan och vänder sig till ungdomar mellan 16 och 24 år. Fokus ligger på att ungdomar utan arbete ska engagera sig och aktivt söka sysselsättning.

Annons

Ungdomsarbetslöshet är ett stort problem i Sverige, men det finns olika sätt att försöka komma till rätta med det. Som en av ungdomarna beskrev det igår är Arbetsförmedlingen mest intresserad av vad man gjort tidigare och försöker hitta jobb utifrån de förutsättningarna. Sedan hon kom till Navigatorcentrum har fokus varit på att aktivera sig och skapa kontakter. Det kan var en nog så viktig skillnad, att se framåt istället för bakåt.

Dessutom, att läsa vidare efter gymnasiet passar inte alla, alla vet inte vad man vill studera eller göra i framtiden. Då kan en plats som Navigatorcentrum fungera som en extra hjälp för de unga att se vilka möjligheter de själva har att komma ut i arbetslivet eller aktivera sig på olika sätt som att starta ett företag eller driva projekt.

Men för att Navigatorcentrum ska lyckas får man inte syssla med omsorgsverksamhet utan det är viktigt att ställa krav på ungdomarna.

Det är inte alltid lätt att jämka ihop rikspolitik med lokala förhållanden. Nyamko Sabuni pratade gärna om vad hennes parti, Folkpartiet, vill göra och vad regeringen gör, men betonade samtidigt att det är på den lokala nivån som många av problemen med ungdomsarbetslöshet kan lösas.

Vilken är då den viktigaste erfarenheten som ministern tar med sig från Trelleborg? Att vuxenvärlden lyssnar på ungdomarna och har en dialog med dem så att de känner sig sedda, var hennes svar. Annorlunda uttryckt kan man säga att varje ny generation har sina behov och att det är viktigt att hitta formerna för hur ungdomarna kan komma ut på arbetsmarknaden.

Det är den stora utmaningen, vår omvärld förändras ständigt liksom vi människor. Det finns inga universal­lösningar på hur ungdomar ska få arbete. Därför är det glädjande att Navigatorcentrum nu fått nya lokaler för att kunna utvecklas vidare.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons