Annons
Nyheter

Att räkna med Trelleborg

Måndagens fullmäktigemöte i Parken var en kort historia som klockades in på 42 minuter. Förvisso var mötet fyllt med val av ledamöter till sex kommunala bolagsstyrelser, men valen innehöll inte många förändringar.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2010

Fullmäktiges ordförande Inger Hansson inledde fullmäktigemötet med några ord om Trelleborg och läste upp ett utdrag från Madeleine Brandins krönika ”Trelleborg – rätt med Slätt” publicerad här på opinionssidan för två veckor sedan.

”Det unika och lockande med Trelleborg ligger lika mycket utanför som inne i staden själv”, skrev Madeleine Brandin och det blev en övergång till Trelleborgs kommunekolog Cathrine Ek som fick ordet.

Annons

Hon informerade om arbetet med att ta fram den Natur- och kulturmiljöplan som nu är klar. Planen innehåller en grundlig inventering av värdefull natur och kultur i Trelleborg och nu har de kommunala nämnderna möjlighet att säga sitt då planen är ute på resmissrunda.

Måndagen var också första dagen för nye kommundirektören Christer Fredriksson som bevakade mötet från åhörarplats. ”Ja, det här var snabbt avklarat”, var hans kommentar till Trelleborgs Allehanda efter mötet. Men han kan räkna med längre sittningar framöver, särskilt som det är val i år och politikerna vill profilera sig i debatten. I årets val till kommunfullmäktige kan det dessutom bli rekordmånga partier som ställer upp.

En som har goda möjligheter att fortsätta representera Trelleborg i riksdagen är Otto von Arnold. Han är Kristdemokraternas första namn på riksdagslistan i valkretsen Södra Skåne. Men då gäller också att partiet klarar fyraprocentsspärren som man legat nära under den senaste tidens opinionsundersökningar.

Nu är en riksdagsplats inget som är självklart för en kommun men det är tveklöst positivt. Otto von Arnold säger själv att han vill fortsätta arbetet för Trelleborg och Söderslätt. Stadens och hamnens utveckling ligger högt på agendan liksom jordbruket.

Dessa fantastiska mattelärare som kan räkna med procent. I måndagens tidning berättade vi om Maria Forss som undervisar i matematik på Vannhögskolan och fått sina elever att lyfta i ämnet.

Hennes klass 8 gul har tidigare utsetts till Sveriges näst bästa klass i matematik och nu vill skolledningen i Trelleborg att andra lärare ska få del av hennes metod. Rektorsområdet som Vannhögskolan tillhör sökte i förra veckan pengar från den nationella matematiksatsningen som regeringen dragit igång. Syftet med matematiksatsningen är att utveckla lokala matteprojekt runt om i landet för att elevernas kunskaper i ämnet ska bli bättre.

Det går att räkna med Trelleborg, både i politikens och skolans värld.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons