Annons
Nyheter

Att nalla pengar

På måndagens fullmäktigemöte åkte den styrande alliansen på flera bakslag. Det blev en tydlig påminnelse om att de fem partierna i alliansen inte har majoritet av egen kraft.
Nyheter • Publicerad 21 december 2011

Förslaget om ett nytt avfallssystem återremitterades och tekniska nämnden ska senast i maj nästa år svara på hur man ska åtgärda brister i nämndens upphandlingar, en verksamhet som kommunens revision kritiserat. Båda frågorna fick stöd av Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Söderslättspartiet.

Det största bakslaget kom nog ändå i frågan om att flytta tjänsten som handikappsekreterare från socialnämnden till kommunstyrelsen. Det är en halvtidstjänst och ärendet i fullmäktige handlade bara om att tjänsten skulle flyttas. Oppositionsrådet Catherine Persson (S) före­slog på mötet att tjänsten skulle utökas till en heltidstjänst, ett förslag som även fullmäktige antog med stöd från S, SD och SÖS.

Annons

Frågan infinner sig då, var ska pengarna tas ifrån?

Och här blir det intressant. Fullmäktige har tidigare beslutat om en budget för nästa år och denna kan inte urholkas genom att man fattar nya beslut som går emot den. Däremot finns det hos kommunstyrelsen en post för oförutsedda utgifter. Det är från denna som Catherine Person finansierar den utökade halvtidstjänsten med ytterligare 250 000 kronor.

I sak finns det inget att motsätta att det blir en heltidstjänst till handikappsekreterare. Däremot kan man börja undra över om tillvägagångssättet att finansiera tjänsten är den rätta.

Den parlamentariska situationen i Trelleborg kan leda till många oförutsedda händelser. Men det är inte meningen att fullmäktige ska börja plocka pengar från kommunstyrelsens post för oförutsedda utgifter.

Här krävs det större ödmjukhet både från den styrande alliansen och det ledande oppositionspartiet att handskas varsamt med de gemensamma resurserna.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons