Annons
Nyheter

Att mötas på halva vägen

Scenen var Glasklart på Dockanområdet i Malmö. Där hölls på onsdagen årets upplaga av Malmömötet.
Nyheter • Publicerad 15 april 2010
Justitieminsterposten enar dem – men även synen på rättsväsendet.
Justitieminsterposten enar dem – men även synen på rättsväsendet.Foto: 

Valet av plats, mitt i det gamla varvsområdet, blev en tydlig påminnelse om Malmös förvandling från industristad till kunskapsstad. Och snabbt har det gått.

Det som inte känns som historia har ändå redan blivit det. Ett par vändpunkter är Öresundsbron och Turning Torso. Bron innebar en direkt fysisk förändring av möjligheterna att korsa sundet och Torson har blivit den yttersta symbolen för förvandlingen av den gamla varvsstaden.

Annons

I sammanhanget är det intressant att jämföra med Trelleborg. Finns möjligheterna för staden och kommunen att utvecklas det närmaste decenniet. Ja, absolut. Det handlar framför allt om att förtäta Trelleborg och stärka Söder­slätt som en egen region. Då kan kommunen genomföra sin transformation till en mer attraktiv stad och en levande landsbygd.

Åter till Malmömötet. Temat för mötet var makten och människan. Justitieminister Beatrice Ask (M) och riksdagsledamoten Thomas Bodström (S) var de främsta dragplåsterna. Det blev ett möte som visade på likheter mellan de två antagonisterna men det hettade till på sina ställen i den politiska debatten.

På en fråga om maktmissbruk högg Thomas Bodström till och menade att Moderaterna och Kristdemokraterna hindrar att bidragen till partierna redovisas öppet medan alla andra partierna är för en sådan öppenhet.

Det fanns även andra skiljelinjer men mötet mellan de två politikerna visade att båda har samma syn på rättsväsendet, det är bra med fler poliser och att straffen ska skärpas. Det är två frågor som alliansregeringen drivit och troligen lär det fortgå oavsett valutgången i höst.

Det är inte ovanligt att politker från skilda läger är överens i grundläggande frågor men att det finns skillnader. Det är en av politikens innersta väsen, att ta fasta på det som skiljer. Och det lär vi får se mer av under det kommande halvåret även om de två politikerna i går möttes på halva vägen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons