Att lämna Lund
Det har hänt en del med stationen sedan jag flyttade från Lund för drygt tio år men staden är annars sig lik på ytan. Förändringarna finns istället i innehållet.
Uteställen har bytt namn och ägare, i den gamla Dukaaffären finns idag ett café och där det förr fanns en nattklubb säljs det kläder. För övrigt var jag förvånad av att det var lugnt och stilla en lördagskväll i centrum, kanske var kvällen för ung eller så var studenterna hemma och pluggade inför nästa tenta.
Lund är till stor del präglat av universitetet och den högre bildningen. En del av stadens själ ligger just i detta, det flyttar in många studenter, som efter sin utbildning lämnar staden. Det finns hela tiden en naturlig omsättning på människor.
För de som bor kvar efter examen finns det flera miljöer som erbjuder arbete, universitetet, sjukhuset eller någon av de större privata arbetsgivarna som Sony Ericsson, Tetra Pak, Alfa Laval och Gambro.
I tisdags kom chockbeskedet. Astra Zeneca lägger ner hela sin verksamhet i Lund och flyttar den till Mölndal. Nedläggningen i Lund omfattar 900 anställda och berör hela staden. Astra Zenecas beslut att lämna Lund är en följd av tuffare tider inom läkemedelsbranschen. Det innebär att företaget i hela världen ska minska antalet anställda med 8 000 personer under en femårsperiod och att man koncentrerar sig till färre forskningsenheter.
Läkemedelsbolagets företagsidé är att ta fram egna storsäljande läkemedel med hjälp av forskning. Går det bra finns det stora vinster när nya läkemedel når marknaden, minns magsårsmedicinerna Losec och Nexium. Men det finns också en baksida, misslyckas man med ett nytt läkemedel är det oerhört stora resurser som förloras.
Här gäller det hela tiden att vara i fas med marknadens behov. I forskningsintensiva branscher handlar det ofta om att fram produkter som inte sett dagens ljus, att vara tidigt ute med nya innovationer. För att lyckas med det är kunskap en viktig nyckel i en allt mer globaliserad värld.
Det är också en slutsats i Globaliseringsrådets slutrapport ”Bortom krisen – Om ett framgångsrikt Sverige i den nya globala ekonomin”.
Globaliseringsrådet skriver att kunskapen är viktig när till exempel produktionskedjan splittras mellan olika länder. Konstruktion, design och tillverkning sker på olika ställen och då är det viktigt att hamna högt upp i den så kallade värdekedjan.
Men det kan ske snabba förändringar längre upp i värdekedjan, vilket Astra Zenecas flytt från Lund visar. Företagets beslut ingår inte i en regional strategi utan fattas utifrån globala förutsättningar.
Jag bodde i Lund i fem år på nittiotalet under min studietid. Att lämna Lund är för mig symbolen för att gå vidare, att det är dags för nästa steg i livet. För Lunds egen del innebär Astra Zenecas flytt en ny tid, det gäller att se framåt. När företaget lämnat staden i slutet av 2011 frigörs mycket kompetens som måste fångas upp, om inte av andra företag så genom att det startas nya.
En liknande resa har Trelleborgs kommun gjort. Under 1970-talet var Trelleborg AB den absolut största arbetsgivaren i kommunen med över 4 000 anställda. Idag arbetar på cirka 400 personer på företaget i Trelleborg. Personalminskningen har skett över en längre tid och inte inneburit en katastrof. Istället har kommunen fått en mer differentierad företagsmiljö i kommunen. Det är på den vägen Lund ska gå efter Astra Zenecas flytt.