Annons
Nyheter

Alla nöjda – allt gott?

Så nådde den segdragna historien om Vångavallens framtid sitt slut.
Nyheter • Publicerad 5 maj 2012
Kommunal storsatsning på gång. Arkiv: Claes Nyberg 2011
Kommunal storsatsning på gång. Arkiv: Claes Nyberg 2011Foto: 

Förra fredagen var det kallat till presskonferens. Mitt under mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott tog man paus för att berätta att planerna på en ny fotbollsarena norr om staden skrotas och att kommunen istället bygger om nuvarande Vångavallen.

Enigheten var total hos de sex politikerna i arbetsutskottet, över hela den politiska linjen.

Annons

På twitter kommenterade kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M) det så här:

”Känner mig faktiskt väldigt nöjd med dagens möte med arbetsutskottet. God stämning. Roligt. Riktigt kreativt och bra. Tack! ♥”

Alla är nöjda och glada. Då borde väl allt vara frid och fröjd? Vänta lite. Vad skulle ombyggnaden kosta? Vem ska betala? Nu är det för tidigt att säga vad kostnaden blir men ändå har man presenterat en summa: 110 miljoner kronor, som Trelleborgs kommun, och i förlängningen dess invånare, ska stå för. Det är mycket pengar. Någon kanske invänder att utbyggnaden av hamnen kostar mer. Men det finns en stor skillnad. Där går inte kommunen in med pengar utan det är hamnbolaget som lånar och kommunen går i borgen för lånet.

Ingen annan än kommunen kommer i nuläget att bekosta upprustningen av Vångavallen. Dessutom är hamnen en affärsverksamhet som genererar intäkter, till skillnad från Trelleborgs FF.

Ett elitlag i fotboll har förvisso ett annat värde, det är god marknadsföring för kommunen. Ändå borde man fråga sig om kommunen verkligen måste stå för hela notan av en ombyggnad. Alla planer på att få in externa finansiärer tycks nu också vara lagda åt sidan. I alla fall om man får tro Ulf Bingsgård.

”Vi ser detta som en kommunal investering, vi kommer inte att springa runt på bygden och leta finansiärer”, säger han till TA (28/4).

Så när Trelleborgs FF står med mössan i hand och behöver en ny arena, då ställer kommunen upp. När bildningsnämnden gör samma sak och ber om 67 miljoner kronor extra till skolan och förskolan för att höja kvaliteten då svarar Ulf Bingsgård i TA: ”Det säger sig självt att vi inte kan tillgodose allt.” (2/5)

Den kommunala ekonomin är aldrig så enkel att man kan ställa kostnader mot varandra, det är skillnad på löpnade kostnader och investeringar. Men det tål ändå att göras en jämförelse när kommunen så lättvindigt ger upp försöken att hitta fler finansiärer.

Ett parti som länge kämpat emot planerna på nya fotbollsarenor är SPI. Under förra mandatperioden, när partiet ingick i Trelleborgsalliansen, fällde man i sista stund förslaget att bygga en fotbollsarena väster om Trelleborg med ett tillhörande köpcentrum. När byggplanerna norr om staden nu är skrinlagda välkomnar två SPI-företrädare detta på debattplats i TA (4/5) och skriver att ”kommunens ledning förlorat sig i orealistiska ”våta drömmar” om att bygga köpcentrum, (först utåt Mag­larp, sedan mot Vemmerlövshållet), som skulle klara arenaekonomin.”

Det är intressant att titta just på ordet ”arenaekonomin”. Att försöka hitta en extern finansiär för ett stort och dyrt byggprojekt är alltså fel, enligt politikerna från SPI. Då är det alltså bättre att kommunen öppnar hela plånboken och bekostar ombyggnaden. Hur tänker man då?

Annons

Kommundirektören Jonas Rosenkvist har nu fått uppdraget att utreda hur Vångavallen kan byggas om för att klara kraven som ställs på arenan från och med 2014.

Att man redan nu gått ut med en summa, 110 miljoner kronor, gör det inte enklare att pressa priset neråt. Dessutom är det ont om tid och det lär heller inte inverka positivt på slutnotan.

Tyvärr döljer den enighet som politikerna nu visar upp en annan historia. Hade man kommit överens tidigare kunde kommunen ha kommit mycket billigare undan.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons