Annons
Nyheter

Alla dessa resor och samtal

Den som läser Carl Bildts blogg ”Alla dessa dagar” kan lätt bli åksjuk, den svenske utrikesministern har ett intensivt resschema.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2014

Knappt hinner utrikesminister Bildt landa i Sverige efter att ha varit på det världsekonomiska mötet i Davos innan han ger sig iväg på nästa ulandsresa. I slutet av veckan åker Bildt till München för att därifrån sedan resa direkt till Irans huvudstad Teheran. Därmed kliver Carl Bildt rakt in på den världspolitiska scenen.

I fokus för Bildts besök står den internationella överenskommelsen som Iran undertecknade i höstas om landets omstridda kärnenergiprogram. Överenskommelsen gäller i sex månader och nu finns det förhoppningar om ett permanent avtal. Blir det verklighet kan man verkligen tala om stora förändringar på kort tid i Irans relationer med omvärlden.

Annons

”Om den utrikespolitiska förändringen i Iran är varaktig vet vi i dag inte, men denna diplomati syftar inte minst till att försöka få ett svar på den frågan, och att i den mån vi kan försöka att påverka utvecklingen i en mer positiv riktning”, skriver Bildt på sin blogg.

Det var efter att Hassan Rohani i somras valdes till Irans nye president som landets kursändring inleddes. Inte nog med att Rohanis retorik i grunden skiljer sig från hans företrädare, han har också öppnat upp för mer samarbete med omvärlden. Det största framsteget gjordes i slutet av november förra året då Iran gick med på att frysa delar av sitt kärnenergiprogram mot att vissa ekonomiska sanktioner mot landet lyftes.

Iran har en lång väg till att bli en riktig demokrati, landets absoluta ledare ayatolla Ali Khamenei är inte folkvald. Men det är bättre att ha en dialog än ingen alls med Iran. Tiden får utvisa om Hassan Rohani har det fulla mandatet att gå från ord till handling. Bildts resa kan vara ett steg mot ett mer demokratiskt Iran.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons