Annons
Nyheter

Ynkligt, tarvligt och ovärdigt

Pridefestivaler är regnbågsmanifestationer för lika rättigheter.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2012
Inte röda.Arkiv: Fredrik Persson / SCANPIX
Inte röda.Arkiv: Fredrik Persson / SCANPIXFoto: 

Alla brukar vara välkomna. I Sverige går det i sambatakt, på andra sidan Östersjön alltför ofta till ackompanjemang av hat och hot. Att homo-, bi-, trans- och queerpersoner skulle ha samma behov och förutsättningar som heteros får sinnet att rinna över i trångsynta kretsar.

Tyvärr visar ledningen för Uppsala Pride fram den sämre sidan när den själv faller i den trångsynta fällan. I ett kortfattat mejl till Folkpartiet och Liberala ungdomsförbundet i Uppsala förbjuds de att gå med i Prideparaden nu på lördag (19/5), eftersom LUF och FP påstås ha ståndpunkter som strider mot organisationens vision.

Annons

Det handlar alltså inte om lika värde. Det handlar om att liberaler inte delar den socialistiska och antikapitalistiska syn som arrangörerna har. Inskränkt flyttar man fokus från det väsentliga till det politiskt kontroversiella.

Uppsala Pride har valt väg: Man har kidnappat en organisation med ett vällovligt och allmänmänskligt syfte för att bedriva klasshat. Nu handlar det om slutenhet och intolerans. Det är verkligen ingenting att vara stolt över.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons