Annons
Nyheter

Tacka ja till inviten från Lund

Lunds universitet är det naturliga navet för högre utbildning i södra Sverige.
Nyheter • Publicerad 4 december 2012

Men gammal är inte alltid äldst. Även ett snart 350 år gammalt lärosäte behöver ett modernt nätverk vid sidan om storsatsningar som Max IV och ESS, skriver rektor Per Eriksson och prorektor Eva Wiberg i en debattartikel i Sydsvenskan (3/12).

Om ambitionen är utbildning i världsklass och forskning med excellens finns det goda skäl att stärka Skånes utbildningskluster. ”Vi vill räcka ut en hand till fördjupat samarbete med de andra lärosätena i Sydsverige”, skriver de två rektorerna med adress Malmö högskola, Högskolan Kristianstad, SLU i Alnarp och Blekinge tekniska högskola. Glädjande nog vågar skribenterna till och med använda ordet ”samgående”.

Annons

Det finns inget egenvärde i att slå ihop lärosäten, men det får heller inte uteslutas. Trenden är tydlig, såväl internationellt som runt om i Högskolesverige. Högskolan i Kalmar gick 2010 samman med Växjö universitet och bildade det framgångsrika Linnéuniversitetet. Uppsala universitet vill gå samman med Högskolan på Gotland.

Högskolan Väst i Trollhättan, Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde går dock emot strömmen. I Trollhättan vill man förbli självständig. Borås vill inte bara bli en större högskola, utan få universitetsstatus.

Det finns en klar skiljelinje mellan de som interagerar mer och de som håller på sig. De förra betonar att samgående med generella examensrättigheter och kompletta akademiska miljöer ökar attraktionskraften. De senare argumenterar utifrån att de redan har studenter så att det räcker.

De högre utbildningarnas resurser är inte oändliga. Strävan efter spets med ständigt vässade ambitioner drar till sig kunskapsintensiva företag. Så hänger akademi och arbete ihop. Därför är Lunds invit till kollegerna en angelägenhet för alla skåningar. Låt den inte förbli en obesvarad flört.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons