Annons
Nyheter

Samma intolerans där som här

Argumentet dyker fortfarande upp: Stoppa invandringen, annars händer samma sak med svenskarna som med indianerna i Nordamerika.
Nyheter • Publicerad 2 december 2011

En sak är säker: omsorgen om indianerna handlar inte om att skydda alla urbefolkningar.

I Norrland räknas samerna som urbefolkning. Ändå är samernas rätt att vara och verka på samma villkor som andra inte självklar för alla. Ekot rapporterade på torsdagen om ökande diskriminering. Samer har svårare att få jobb. Kåtor har bränts ned och byggnader förstörts. Många samer vågar inte längre röra sig ute på kvällarna med sin traditionella dräkt och de hatiska inläggen på internet har ökat.

Annons

Samma intolerans där som här.

Skåne utmålas ofta som Sveriges mest rasistiska landsände, påvisat av stödet för Sverigedemokraterna. Den diskussionen är svår att föra. Den enes fördomar gör inte den andres till sanning. Bilden är mer komplex än så. Värre då att 10 procent av de skånska ungdomarna är extremt intoleranta. Ett antal som överstiger nivåerna i övriga Sverige, och som enligt regionens styrande femklöver utgör ett hot mot utvecklingen i Skåne.

Men värt att notera är att SD, med säte i Skåne, säger sig värna samerna. De har, enligt partiprogramskribenten Mattias Karlsson i den samiska ungdomstidningen Nuorat (2/2011), ”obestridlig rätt att bevara och utveckla sin identitet och kultur”. Detta är dock ingen följd av att SD nu har nedprioriterat sin nationalism. ”Ett par, tre grupper som utvecklas i samma område blir inte några större problem.” Särkultur uppmuntras alltså.

Det finns ett annat uttryck för sådana parallellsamhällen: apartheid.

Samerna vill nog lika lite som Nordamerikas indianer sitta i reservat.

Fobier och negativa föreställningar om andra motarbetas bäst genom möten.

Både i norr och i söder.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons