Annons
Nyheter

Så vela Centerpartiet

Vad tänker du på när du hör ”Centerpartiet”?
Nyheter • Publicerad 19 december 2012

Är du lite äldre så är sannolikheten stor att tankarna kretsar kring Fälldin, bönder, bro- och kärnkraftsmotstånd.

Är du något yngre så är det kanske alliansens moder Måddan, hennes badtunna i Högfors och Saab-får-baske-mig-klara-sig-själv-politik.

Annons

Ett fåtal torde tänka Annie Lööf och ... Ja, vadå?

När Per Ankersjö, ordförande för Centerns idéprogramgrupp, i går presenterade sitt förslag till nytänkande handlade mycket om att partiet måste bli tydligare. Det är inte feltänkt. Jaha-joho-ansson o1ch ”Nja till Europa” har på tok för länge tillåtits definiera ett krympande intresseparti som har velat, och velat utvecklas till att bli ett liberalt idéparti.

Extrastämman i mars har att avgöra hur liberalt eller till och med libertarianskt Centern ska bli. Ankersjö framhåller (SvD 18/12) ”varje persons okränkbara rätt att få bestämma själv över sitt liv och en instinktiv misstänksamhet mot centralmaktens begär att inskränka denna rätt”. Det är stora ord. De döljer mer än bara ett bondeuppror mot social ingenjörskonst. Går längre än de frihetliga idéer som hittills har spirat i fritänkande kretsar av Centern. Vid sidan av stolligheter som att bejaka månggifte och förorda fri invandring – en vacker men utopisk tanke utan en radikal förändring av hela välfärdssamhället – finns inspirerande idéer om federalism, grundtrygghet och platt skatt.

Friheten är dock inte större än att också idéprogramgruppen håller fast vid en rad tankar för frihetens främjande: miljöavgifter och förbud; mot kommersialisering av allemansrätten och begränsningar av äganderätten.

Å ena sidan. Å andra. Jo, då Centern ska nog kunna kalla sig liberalt. Drömmen om ökad tydlighet är nåbar, men kräver en mer lyckad och hållbar balans av visioner och realism än vad idéprogramförslaget ger uttryck för.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons