Annons
Nyheter

Rädd för det främmande

På internet odlar Sverigedemokraterna sin roll som martyrer och sanningssägare. Tydligast sker detta genom den främlingsfientliga propagandasajten Avpixlat, som är uppföljaren till Politiskt Inkorrekt. Trist nog med i stort sett samma layout – och talande nog med lika fegt anonyma skribenter.
Nyheter • Publicerad 6 december 2011

Kopplingen till SD är solklar.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) lånar ut både sitt namn och sitt bankgiro för att samla in pengar så att sajten ska kunna sprida sitt gift.

Annons

Sajten länkar till såväl SD som en rad partiet närstående sajter och tar öppet ställning för SD.

Föga förvånande har partitoppar som Jimmie Åkesson, Erik Almqvist och Richard Jomshof uttalat sitt gillande av denna ”objektiva nyhetsförmedlare”.

Riktigt så är det inte, vilket helgens händelse visade. I lördags publicerade Avpixlat en artikel om årets Salemmarsch. På söndagen plockades den bort. Förklaringen var att sajten inte stödjer nazister.

Ridå!

Avpixlat, som säger sig visa den oretuscherade bilden, är varken objektiv eller förmedlare av sanna och relevanta nyheter. Allt är vinklat för att passa in i det egna budskapet, SD:s budskap. Och plötsligt passade det sig inte att berätta om grannrasisterna.

Är det möjligen så att SD räds konkurrenter nu när partiet har tonat ned sin egen nationalism? Att man inte vill förlora ytterkantsväljarna när man har tagit på sig den grå, socialkonservativa kostymen?

I Dagens Nyheter granskas extremhögern. I går (5/12) noterades att ingen ledande SD-riksdagsledamot velat uttala sig om det pressetiska systemet eller ordningen med ansvariga utgivare.

Det förvånar inte. Att hålla anonyma näthatare bakom ryggen är ett strategiskt val för SD. I sin hetsjakt på röster stödjer man därmed både brott mot pressetiken och upphovsrätten. Då är det klart att ord som ansvar måste kännas mycket främmande.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons