Annons
Nyheter

Politiker helt utan kompetens

Kommunfullmäktige i Hässleholm anser att det är både ”positivt och önskvärt att skolavslutningar hålls i kyrkan”.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2012

Kommunalrådet Lars-Göran Wiberg (C) försvarade skrivningen med kraft, sa till och med att kyrkavslutningar är ”en viktig del av vårt kulturarv”.

Frågan kan naturligtvis diskuteras. Vilket är vårt arv? Vad är värt att bevara?

Annons

För kulturnationalisterna i Sverige­demokraterna, som låg bakom den motion som debatterades och besvarades i måndags, är det en tacksam känslofråga. Man driver den i många kommuner. I Trelleborg har diskussionen gått het. I Skurup avslog fullmäktige nyligen en SD-motion om att skolorna skulle åläggas att anordna en frivillig skolavslutning i kyrkan.

Hur skolorna ska avsluta terminerna är inte en kommunal fråga. Det är reglerat i lag. Undervisningen i Sverige är inte konfessionell, då ska inte heller avslutningarna vara det.

Majoriteten i Hässleholm gör därför ett grovt övertramp när man ändå uppmanar skolorna att agera på ett visst sätt, inte minst trampar man församlingarna på tårna. Kyrkan vill för det mesta vara kyrka fullt ut, och ska tillåtas vara det. Det är bättre att kyrkan anordnar gudstjänst när kyrkan vill – med välsignelser, trosbekännelser och allt annat som hör liturgin till – inte när fullmäktige vill.

Hässleholm har valt att anta ett uttalande om en sak som man inte har något med att göra. Detta leder osökt till frågan om vilka nya uttalanden som står på tur:

”Det vore kul om eleverna hade folkdräkt, särskilt sådana med knätofsar.”

”Fullmäktige uppskattar besök i moskén, åtminstone varje fredag.”

”Omskärelse rekommenderas.”

Nej, Wiberg skulle nog inte ens tycka att klädkod är en så viktig del av kulturarvet att frågan måste tas upp i fullmäktige. Den kommunala kompetensen är inte allomfattande.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons