Annons
Nyheter

På rätt sida

Finanspolitiska rådet ger i sin årliga rapport, publicerad på måndagen, regeringen beröm. Politiken har varit framgångsrik och ”i huvudsak väl avvägd”. Finanserna är starka. Anslutningen till EU:s finanspakt var nödvändig. Förtroendet för Sverige är stort.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2012
Foto: 

Men kritiken är intressantare. Rådet, under ledning av Lars Jonung, framhåller att säkerhetsmarginalerna i finanserna är större än vad som är motiverat, även för att möta en kommande lågkonjunktur. Med andra ord: dags att bli expansiv och börja spendera.

Finansminister Anders Borg (M) har inte oväntat en annan åsikt. Han försvarar extra stora marginaler med oron i omvärlden: ”Europa har balanserat på en knivsegg och osäkerheten är fortsatt stor.” Han varnar för att efterfrågan framöver kan falla lika mycket som 2009, och att det då kan behövas både hängslen och livrem.

Annons

Bedömningar är alltid bedömningar. Förändringar i ekonomin sker snabbt, det finns skäl att vara försiktig. Vi har sett hur det har gått för de europeiska länder som snabbt expanderade sina utgifter 2009, i deras situation med en ekonomi dominerad av ett stort svart hål finns det ingen anledning att hamna i onödan.

Frågan blir därför vilka utmaningar som ska mötas med mer resurser, hur stimulanserna ska se ut.

Värt att notera är att Finanspolitiska rådet anser att förlängda arbetslöshetsperioder för äldre är mer bekymmersamma än vad ungdomsarbetslösheten är. Det är inte den gängse bilden.

Att noga pröva varje åtgärd är nödvändigt. Det bygger också förtroende. Än så länge har Sverige marginalerna på rätt sida.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons