Annons
Nyheter

Mutor i mörker

Göteborgsandan. Tänk så snabbt ett kamratskap med positiva vibrationer kan förbytas i sin motsats.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2012

Tidigare var de ”goa gubbarna” på västkusten något av ett ideal. Göran Johansson (S) var starkast av alla kommuners starke män, undvek byråkrati och talade direkt med näringslivet för ”allas bästa”.

Efter muträttegångarna står Göteborgsandan för något helt annat. Korrupta tjänstemän och köpta genvägar för maximering av alla inblandades bästa.

Annons

Tyvärr är inte Göteborg något undantag.

Av Statskontorets rapport Köpta relationer (2012:20), som på måndagen överlämnades till regeringen, framgår att åtta av tio politiker och tjänstemän bedömer att det förekommer mutor i den egna kommunen. Om så verkligen är fallet finns det ett gigantiskt mörkertal. Antalet anmälda korruptionsbrott kopplade till den kommunala sektorn har i flera år konstant legat kring 20. Differensen kan inte betecknas som något annat än ett gigantiskt misslyckande, ett bevis på både bristande civilkurage i kommunerna och undermåliga rutiner. Det antyder att allt för många är mer oroade över sitt och organisationens rykte än intresserade av vad som är rätt och riktigt. Hellre mörka än släpa fram oegentligheter i ljuset.

På detta sätt frodas mutorna. När skandaler tystas ner går samhället miste om den allmänpreventiva effekt som vi vet att de öppna rättsprocesserna ger. Inte nog med att bilden av oväldiga och samvetsgranna tjänstemän förvrängs, utan problemet förringas. Bjudresa eller trerätters middag? Ibland kan det vara kriminellt, nästan alltid är det förtroendeskadligt.

Statskontorets utredare framhåller att problemen med mutor är störst i de kommunala bolagen. Där är både insyn och kontroll sämre än i förvaltningarna.

Lösningen är således tämligen enkel: Mer insyn, mer öppenhet, mer kontroll. Lika viktigt är att det finns en anda av att skydda anställda som avslöjar oegentligheter.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons