Annons
Nyheter

LO har skäl att överge gamla dogmer

Med Pappers nominering av Jan-Henrik Sandberg och Handels av Helén Pettersson är det fyra, kanske fem, som är intresserade av att ta över som LO-chef när Wanja Lundby-Wedin slutar i maj 2012.
Nyheter • Publicerad 21 december 2011

Kolosserna, IF Metall och Kommunal, har sedan länge flaggat för Karl-Petter Thorwaldsson respektive Tobias Baudin. Utöver detta är det en allmän gissning att avtalssekreterare Per Bardh också finns med i leken. Doldisar är de allihopa.

Oavsett vem av dessa som till sist sitter där med ordförandeklubban, inkvoterad i Socialdemokraternas innersta krets, så står denne inte enbart inför ett större kändisskap utan också inför ett mycket svårt uppdrag. LO:s medlemsantal krymper. Inflytandet är inte vad det en gång var. Som parhäst till S är LO:s trovärdighet naggad i kanten.

Annons

LO har, till skillnad från TCO och Saco, en politisk agenda som försvårar det fackliga arbetet och stöter bort tänkbara medlemmar, vilket är ytterst olyckligt. Det fackliga arbetet är för viktigt för att politiseras.

Till detta kommer den inre maktkamp som har blommat upp under det senaste året. Seko, Byggnads, Transport, Elektrikerna, Fastighets och Målarna har funnit varandra och sägs vilja skapa en motvikt till industrifacken, bland annat genom att stå enade bakom en gemensam kandidat till posten som LO-ordförande. Än är det oklart vem de stödjer.

Falangstrider i facket är inte nödvändigtvis till gagn för medlemmarna. Lundby-Wedin har sluppit mycket av det, men lyckats med konststycket att göra sig själv omöjlig genom insatsen i AMF:s styrelse.

Valet av ny LO-ordförande lär visa vilken av falangerna som har störst inflytande för tillfället. Samhällsekonomiskt vore det bäst om det var den som anser att det fackliga inflytandet ska användas för att främja ekonomisk tillväxt och högre välstånd.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons